Güneşin, Deniz ve Tarihle Buluştuğu Kent Açıklaması

Doğu Akdeniz'de 321 kilometrelik sahil bandının yanı sıra sahip olduğu tarihi dokusuyla da dikkatleri çeken İçel, deniz, tarih ve inanç turizmi alanlarında unutulmaz bir yolculuğa çıkmak isteyenleri bekliyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, narenciye alanında Türkiye'nin en önemli üretim merkezi konumunda bulunan İçel, ihraç edilen bu ürünlerle ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Tarımsal alanda öne çıkan kenti sahip olduğu doğal ve tarihi dokusu da ayrıcalıklı kılan bir diğer özelliği olarak öne çıkıyor.
Birbirinden güzel koyları, uygun iklimi ve deniz suyu sıcaklığıyla kış aylarında bile denize girilebilen kentte, turizm potansiyeli sadece bununla sınırla kalmıyor. Büyük bir bölümü Akdeniz'e paralel olarak kıyı şeridinde yer alan İçel, neredeyse tüm ilçelerinde var olan tarihi mekanlarıyla da öne çıkıyor.
Sahil yolu boyunca ve iç kesimlerde görülmeye değer yerlerin başında, Erdemli'de yer alan ve deniz içindeki adacık üzerine kurulu Kızkalesi geliyor. Tarihi dokunun hemen kıyısında denize girmek isteyenlerin uğrak yeri olan Kızkalesi, kentte güneşin doğuşunun izlendiği en önemli yer olarak da biliniyor.
Yörede Cennet-Cehennem mağaraları ile Astım Mağarası da görülmesi gereken mekanlar arasında yer alıyor. Astım Mağarası birbirine bağlantılı, toplam uzunluğu 200 metreyi bulan galerilerle çok ilginç şekilli sarkıt ve dikitlerle görenleri adeta büyülüyor. Nem oranı yüksek mağaranın astımlılara iyi geldiğine inanılırken, burada dilek tutulduğu için "Dilek Mağarası" olarak da biliniyor.
Toroslar'da sıkça rastlanan doğal çukurların en büyüklerinden biri olarak nitelenen obruğun yanında kurulan ve ilk çağlardan beri kutsal işlev gördüğü sanılan Kanlıdivane Antik Kenti de tarihi yapılar arasında ön planda bulunuyor.
Türk hakimiyetine girdikten sonra Türkmen aşiretlerinin kışlak olarak kullandığı ''Kanlıdivane''nin adının, Türkmen aşiretlerinde zaman zaman toplanıp kararlar aldıkları yerlere divan denildiği ve obruk içindeki kayalık ve harabelerin kan gibi kırmızı renkte olmasıyla ilgili olduğu ileri sürülüyor. Halk arasında ise suçluların obruk içine bırakılıp arslanlara parçalatılmasından dolayı bu adı aldığı söylentisi yaygın.
Silifke, Erdemli, Mut, Anamur ve Tarsus ilçelerinde yer alan tarihi mekanları saymakla bitmeyen İçel, yaklaşık 9 bin yıllık geçmişin izlerini görmek isteyenlere tüm güzelliğini sunuyor.
- İnanç turizmine de ev sahipliği yapıyor
Yatak kapasitesini ve yeni turizm alanlarını her yıl artıran kent, ziyaretçilerini sadece deniz ve tarihle sınırlı bırakmıyor. Özellikle Tarsus ilçesi inanç turizmi açısından önemli bir potansiyeli de bünyesinde barındırıyor.
Papa 16. Benediktus tarafından 2008 yılında ''Saint Paul Yılı'' ilan edilmesiyle adını daha çok duyuran, Hz. İsa'nın 12 havarisinden biri St. Paul'un yaşadığı yer olan ve Vatikan'ın ''hac'' yeri kabul ettiği Tarsus, dünyanın dört bir yanından ziyaretçi alıyor.
St. Paul kuyusu ve kilisesinin bulunduğu Tarsus, Müslümanlar için de önemli merkezlerden biri kabul ediliyor. Danyal Peygamber'in makamının bulunduğu ilçede, Eshab-ı Kehf Mağarası da en çok ziyaret edilen yerler arasında.
Rivayete göre, MS 2. yüzyıl başlarında dönemin hükümdarı Dakyanus'un zulmünden kaçan Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Dekarnuş, Sazenuş, Kafetaltayuş ve köpekleri Kıtmir'in sığındıkları ve 309 yıl uyuduklarına inanılan Eshab-ı Kehf Mağarası da, Dedeler köyünde bulunuyor. Halk arasında ''Yedi Uyurlar'' olarak bilinen mağara her sezon çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor.
Güneşin denizle ve tarihle buluştuğu kent olan İçel, sahip olduğu güzelliklerle turizm alanında her geçen gün önemini artırıyor. Deniz, tarih ve inanç turizmi alanında geniş bir yelpazeyi barındıran kent, özellikle tatil planını erkenden yapmak isteyen yerli ve yabancı turistler için önemli bir alternatif olarak ön plana çıkıyor.

Kaynak: AA