Genç Avukatlar Dijital Döneme Hazır Hale Getiriliyor

Samsun Barosu Genç Avukatlarla İletişim Komisyonunca hazırlanan "Avukat 4.0- Avukatlıkta Geleceğin Uzmanı" projesiyle, mesleğe yeni başlayan genç avukatlara, geleceğin teknolojilerine hazırlanmaları için eğitim veriliyor.

Samsun Barosu avukatlarından, proje koordinatörü Burhan Uyan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hazırladığı projeyle amaçlarının, Samsun Barosu olarak ülke genelindeki genç avukatları dijital çağa hazırlamak olduğunu söyledi.

Projenin çok geniş kapsamlı olduğunu belirten Uyan, şöyle konuştu:
"Günümüz avukatları olarak üçüncü dönemi yaşıyoruz. İlk dönemimiz, daktilo ve karbon kağıdı kullanarak dava hazırlamak, yazışmaları yapmaktı. İkinci dönemde ise masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarla nokta vuruşlu yazıcılardan çıktılar alarak teknolojiyi kullanıyorduk. Üçüncü dönemde yani günümüzde tablet bilgisayarlar kullanıyoruz. Lazer yazıcılardan çıktılar alıyor, sanal dünyayı kullanıyoruz. İnternet ortamında bile gece yarısı dava açabiliyoruz Yakın bir gelecekte tamamen dijital, nano teknolojileri kullanıma geçeceğiz. Yeni nesil avukatlar olarak buna hazır olunması gerekiyor. Hazırlanan proje de bunu kapsıyor."
- "Türkiye genelindeki bütün barolardaki genç avukatlara anlatılacak"
Uyan, avukatlık mesleğine yeni başlamış genç bir avukatın teknolojik inovasyonlar ile avukatlık mesleğinin kesiştiği ancak henüz algılanamamış yeni gri alanların neler olabileceği konusunda bilgi sahibi olmasını ve geleceğe hazırlıklı olmasını arzuladıklarını kaydetti.

Genç avukatların, önlerindeki mesleki hayata uzun vadeli bakmalarını sağlamanın yolunun dünyayı iyi algılayabilmek olduğunu vurgulayan Uyan, şunları söyledi:
"Projeyi önemsiyoruz. Gelecekte avukatlık mesleğine fayda sağlayacak sosyal, teknolojik boşlukları belirlemek, avukatlık mesleğinin sunduğu tüm faydaları, hedef kitle yani bilimsel olarak kategorilere ayrılmış avukatlık mesleğinden yararlananlar ve yararlanma potansiyeli olanlar ile uyumlu olarak konumlandırmak gerekiyor. Yeni geliştirici fikirler için ilham alabilmek, Ar-Ge çalışmaları yapmak ve önceliklendirmek, böylece gelecekteki hukuk alanında öncelikle hedeflerin, fırsatların ve ihtiyaçların haritasını çıkarmayı amaçlıyoruz. Ayrıca uzun vadede ise mesleğin hukuk hizmetlerinden yararlanan ve yararlanma potansiyeli olanların, bilimsel temellere göre tespit edilmiş kategorileri için uzmanlaşmış avukatlık hizmetleri hakkında en önemli kategorileri belirleyebilmeyi de amaçlıyoruz."
- Projeyi Eskişehir Barosu ile paylaştılar
Burhan Uyan, ülke genelinde mesleğinde ilk 7 yılın içinde olan yaklaşık 22 bin genç avukat bulunduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Mesleğimizi teslim edeceğimiz, gelecekteki ortak çalışacağımız genç meslektaşlarımızın, gelecekte işlerini yaparken, mesleğinin köklerini bilerek çalışmalarını sağlamak bizim sorumluluğumuzdur. Bu nedenle yeni nesil genç avukatlarımızın dijital döneme bugünden hazır olmalarını önemsiyoruz. Eskişehir Barosu'nun daveti üzerine projeyi onlarla paylaştık. Türkiye Barolar Birliği'nin de ilgi göstermesiyle projeyi orada da sunduk. Türkiye'de örnek olan projeyi bütün genç avukat arkadaşlarımızla paylaşacağız."
Kaynak: AA