Hanefi Bostan Açıklaması

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M.

Hanefi Bostan, “İktidar üniversiteyi dışlamamalı” dedi.


Bostan yaptığı açıklamada, “Türkiye'nin önünde yeni ufuklar açacağı, haklar ve özgürlükler konusunda hakkaniyetli ve adalet üzerine kurulmuş köktenci yapılanmalara gidileceği, bozulan gelir dağılımını düzelteceği ve benzeri konularda topluma vermiş olduğu vaatler ile çaresiz halkın gözünde tek ümit haline gelip, büyük teveccühünü kazanarak tek başına iktidar olan AK Parti ve onun kurmuş olduğu hükümetler 12 yıldan beri dişe dokunur ve toplumsal uzlaşmayı sağlayacak bir icraat sergilemeyerek aksine kamplaşmayı ve ayrışmayı körükleyen politikalar sergilemesi toplumu hayal kırıklığına uğratmıştır. Üniversiteler için hiçbir şey yapmaması, üniversiteleri dışladığı gibi bir algının oluşmasına neden olmuştur. Nitekim üniversite hocalarına reva görülen maaş alay konusu haline gelmiş ve YÖK'ü değiştireceğini dair vaatler de unutturulmuştur” dedi.

Ülkenin kötü yönetildiğini ve halkın da bu durumdan usandığını öne süren Bostan, “Herkesin bildiği gibi, Türk toplumunun neredeyse tamamı iktidarın ülkeyi kasıp kavuran kötü yönetiminden kelimenin tam anlamıyla bıkıp usanmıştır. Hak ihlalleri karşısında seyirci kalan ve çok kereler de buna iştirak eden ve hatta bizzat yapan; bütün bir ülkenin kaynaklarını kuruma noktasına getiren iktidardan, başkalarının rızkını haksız yere cebine indiren bir avuç rantiyeci, kara paracı, hortumcu ve hırsız dışında hiç kimse; diğer bir ifadeyle dürüstçe iş yaparak ülkeye zenginlik katan, dürüstçe kazanan ve kazandıran, vergisini veren, bilgisi ve emeği ile geçinen insanlardan hiçbirisi memnun değildir. İktidar özellikle bilgisini ve emeğini pazarlayarak hayatını kazanan en büyük kitleye görülmemiş şekilde zulümde bulunmuştur ve bulunmaya devam etmektedir. Bütün bunlar yetmezmiş gibi, ümit bağlanan tek merci ve tek meşru zemin olan Meclis de maalesef gereğini yapmamaktadır. Bütün yolsuzlukların ucu gelip siyasete dayandığı halde tüm bu ipuçları Meclis'te çıkarılan ve çıkarılmaya çalışılan kanunlarla bütün suç izleri silip süpürmeye çalışılmakta ve kendilerini aklamaya çalışmaktadırlar. Artık Meclis'in çoğunluğunu teşkil eden iktidar yolsuzlukların ve hırsızlıkların üstünü örtmek, kamu çalışanları, öğretmenler ve üniversite çalışanlarının kazanılmış özlük haklarını hak etmeyenlere vermek üzere programlanmış bulunmaktadır” diye konuştu.

Bostan, “İşte bu ortam içerisinde üniversite çalışanları, öğretmenler ve bütün kamu çalışanları ölüm kalım mücadelesi vermektedir. Mağduriyet edebiyatı ile iktidar olanlar 12 yıldan beri mağdur etmedikleri ve hakkını yemedikleri nerde ise kimse kalmamıştır. Nitekim hak gaspları, haksız ve kanunsuz olarak görevden almalar, sürgünler ve mobing uygulamaları tavan yapmıştır. Yukarıda sözünü ettiğimiz bu büyük kitle içerisinde en fazla mağdur edilen kesimlerin başında hiç kuşkusuz maaşı dışında başka bir geliri bulunmayan eğitim çalışanları ve onların içerisinde de Türkiye'nin geleceğinin mimarlarının, düşünen beyinlerinin yetiştirildiği ve Türk biliminin üretildiği ‘üniversite’ gelmektedir” ifadelerini kullandı.

İktidarın üniversiteleri düşman gibi gördüğünü ileri süren Bostan, “Üniversiteyi adeta bir düşman gibi gördüğünü her hâliyle açıkça ortaya koyan iktidar, ülkemizin direği olan bu yüce kurumu kelimenin tam anlamıyla perişan etmiş, dizlerinin üstüne çökertmiştir. Bu iktidar 12 yıldan beri üniversitenin en temel alanları olan ‘ücret sorunu’, ‘özlük hakları’ ve ‘bilimsel çalışma ortamları ve imkânları’ konusunda hiçbir olumlu icraat ortaya koymamış, aksine özlük haklarını budamış, akademisyenleri sefalete mahkum etmiş, hak edenlerin kadrolarını vermeyerek büyük bir mağdurlar ordusu meydana getirmiştir. Mobingi kaldırma yerine mobing uygulamalarını müesseseleştirmek için akla hayale gelmeyen her türlü fırıldağı çevirmiştir. Ey adalet, nerde isen artık gel” dedi

Kaynak: İHA