Eskişehir Hasanbey Lojistik Merkezi
Vali Güngör Azim Tuna, Eskişehir Milletvekili Ülker Can ve Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yüklerin demiryolu bağlantısı ile direkt olarak taşınması, bölgenin ithalat ve ihracat taşımalarına da katkıda bulunması amacıyla kurulan Hasanbey Lojistik Merkezi’nde çeşitli incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.
Heyete, Gar Müdürü Süleyman Hilmi Özer ve Demiryolu Trafik Denetleme Koordinasyon Müdürü Aykut Özay tarafından bilgi verildi.
Aykut Özay, bir lojistik birimi, lokomotiflerin tamir ve bakımlarının yapıldığı bir depo ve aynı zamanda vagonların bakımlarının yapıldığı bir tamir atölyeleri olan merkezde, 630 personel çalıştığını söyledi.
İnceleme esnasında konuşan Vali Tuna, Eskişehir’in içinde yolcu hizmetlerini yürüten sadece Gar Müdürlüğü’nün kaldığını belirterek, onun dışındaki bütün tren bakım hizmetlerinin Hasanbey lojistik Merkezi’nde gerçekleştirildiğini söyledi.
Hasanbey’in önemli bir lojistik merkez olduğunu kaydeden Vali Tuna, “Hasanbey, Eskişehir’in geleceği açısından lojistik sektörünün çok önemli bir yeri olacak. Ulaşım açısından kavşak noktasında olan, arazisi müsait ve gelişim potansiyeli yüksek. Eskişehir’in gelişen sanayisiyle birlikte, burası önemli bir merkez olacak ve bu işten büyük paralar kazanacak. Bugün buraya, mevcut potansiyelimiz nedir? İmkânlarımız nedir? Devlet olarak neler yapılıyor? Hem bu konuda yetkililerden bilgi almak, hem de tesisleri yerinde görmek ve personelimizle birlikte olmak için lojistik merkezimize geldik” diye konuştu.
Eskişehir Hasanbey Lojistik Merkezi’nin Türkiye’de tek olduğunu belirten Vali Tuna, merkezin çok önemli bir hizmet gördüğünü söyledi.
Merkezin şuanda önüne koyduğu hedefin senelik 560 bin ton yük taşımacılığı olduğunu kaydeden Vali Tuna, “İleride eminim ki, burası her gün tam kapasiteli çalışırsa bir milyon ton yük taşımalı kapasiteye erişir, o potansiyel var. Gemlik demiryolu bağlantısının yapılmasıyla birlikte, dışarıdan gelen malların hızlı bir şekilde gemilerden indirilerek demiryolu vasıtasıyla Eskişehir’e gelip burada gümrüklenmesi ve buradan hızlı bir şekilde ihracata gönderilmesi mümkün olabilecek ve tabi ki, firmalarımız için önemli bir rekabet alanı yaratacak. Organize Sanayimizle de bağlantısının hızlı bir şekilde yapılması da devam ediyor. Bu şekilde sanayicimizin hizmetine sunmuş olacağız” dedi.
Şuan merkezde çok büyük bir stok alanı olduğundan bahseden Vali Tuna, merkezin önümüzdeki 25-30 sene bölgenin ihtiyacına cevap verecek kapasitede olduğunu vurguladı. “Elimizdeki bu değerin kıymetini bilmeliyiz” diye konuşan Vali Tuna, raylı sistemde hızlı trenle birlikte artan yolcu taşımacılığı avantajına, yük taşımacılığını da eklemek istediklerini belirterek, “Taşıma maliyetlerinin asgariye inmesi noktasında, çok önemli fırsatlar sağlıyor. Eskişehir sanayicisi için çok önemli bir fırsat! Yapılan çalışmaların gururunu şimdiden duymak lazım. Çalışmaların hızlanması için bizde elimizden geleni yapacağız. Demiryoluna bağlanması noktasında Eskişehir milletvekillerimizle birlikte gerekli çalışmaları yapacağız” şeklinde konuştu.
Eskişehir’in potansiyelini gördükçe geleceğe dönük kafalarında birçok şeyin şekillendiğini söyleyen Vali Tuna, kavşak noktasında olan Eskişehir’in hem karayolu, hem de demiryolu avantajını iyi kullanmak istediklerini kaydetti.
Eskişehir Milletvekili Ülker Can ise, 2005 yılından beri etap etap yapılan merkezin Gemlik bağlantısının mutlaka yapılması gerektiğini vurguladı. Merkezin 1-1,5 ayda yaklaşık 50 bin ton yük taşımacılığı yaptığını söyleyen Milletvekili Can, Eskişehir-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattının devreye girmesiyle birlikte kentin çok büyük önem kazanacağını kaydetti.