Askeri Casusluk Sanığından Yeniden Yargılama Talebinin Reddine İtiraz

Askeri Casusluk ve Şantaj davasının hükümlü sanıklarından Ersin Tolga Uçar'ın avukatı, "yeniden yargılama" talebinin reddedilmesi kararına itiraz etti.


Askeri Casusluk ve Şantaj davasından hüküm giyen bazı isimler yeniden yargılama konusunda talepte bulunmuştu. Hükümlü sanıkların talepleri mahkemece reddedilmesinin ardından hükümlü sanıklardan Ersin Tolga Uçar'ın avukatı, "yeniden yargılama" talebinin reddedilmesi kararına itiraz etti.

Uçar'ın avukatı Hüseyin Ersöz'ün, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunduğu itiraz dilekçesinde, davaya ilişkin kararın Yargıtay 9. Ceza Dairesince onandığı hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi; ''Bu tarihten sonra başta Başbakan Recep Tayip Erdoğan olmak üzere, yürütme ve yasama organına mensup kişiler tarafından, kolluk ve yargı içinde örgütlenmiş yasa dışı bir yapının TSK mensuplarına 'kumpas' kurduğu şeklindeki değerlendirmeler kamuoyunun gündemini önemli ölçüde meşgul etmiştir. Bu açıklamalar mahkemenizin 2011/37 E sayılı dosyası ile asker kişilerin yargılandığı diğer davalarda yaşanan önemli hukuka aykırılıklarla birlikte değerlendirildiğinde, hukuki sürecin 'adil yargılanma hakkına' aykırı olarak sonuçlandığı yönünde bir kanının kamuoyunda hakim olmasına neden olmuştur. Hakimlerin tarafsızlıklarını ortadan kaldıran karar ve uygulamalar birlikte değerlendirilerek, yargılamanın yenilenmesi talep edilmiştir."
Dilekçede, bu talep üzerine Mahkeme Başkanı Hadi Çağdır ile üye hakimler Eşref Aksu ve Muzaffer İren'den oluşan heyetin, ''delil olarak gösterilen hususların, iftira atma niteliği taşıyan sahte unsurlar taşıyıp taşımadığının" tespit edilmesi gerektiği değerlendirilmesinde bulunduğu belirtildi. Mahkeme heyeti tarafından yapılan bu değerlendirmenin nesnel ölçütlerden uzak olduğu savunulan dilekçede, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, daha önce verdiği ret kararından dönmesi ve yargılamanın yenilenmesi talep edildi.

Dilekçede, mahkeme aksi takdirde ise itirazın üst mahkeme olan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi istendi.
Kaynak: İHA