Geri Dönüşüme Kadın Eli Değdi

Zeytinburnu’nda geri dönüşüm konusunda rol model olacak olan ev hanımları, Zeytinburnu Belediyesi tarafından düzenlenen “Evlerden Evrene Çevre Bilinci” programı kapsamında İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde eğitim almaya başladı.

Geri Dönüşüme Kadın Eli Değdi

Çevre bilincini arttırmak ve gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakabilmek için Zeytinburnu Belediyesi koordinasyonunda, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ÇEVKO Vakfı ortaklığında hazırlanan projede kadınlara İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde eğitim verilmeye başlandı.

İlk eğitim programına; Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Hüseyin Hüsnü Gündüz, Zeytinburnu İlçe Milli Eğitim Müdürü Yakup Hayırlıoğlu, Rektör yardımcısı ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Hacı Salihoğlu, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi mütevelli heyeti kurucu başkanı Dr. Azmi Oğluoğlu da katıldı.

İki etaptan oluşan “Evlerden Evrene Çevre Bilinci” projesi, ilk etapta 20 gönüllü kadın 1 hafta süreyle eğitim alacak. İkinci etapta eğitim alan bu 20 gönüllü kadın 2 sene boyunca Zeytinburnu’nda eğitimler vererek 5 bin kadına ulaşılması hedefleniyor. Eğitimlere kayıt olmak isteyen kadınlar Zeytinburnu’ndaki neredeyse her okulda bulunan iletişim koordinatörüne başvurabilecek. Eğitimler, Haziran 2016’ya kadar devam edecek.

Projede “En Çevreci Kadın Yarışması”nda, çevreci kültürün oluşması ve enerji tasarrufu konusunda en fazla fayda sağlayan kadınlar, “En Dönüştürücü Kadın Yarışması”nda geri dönüşüm malzemelerinden yapılmış sanat eseri arasından en başarılı olanlar ödüllendirilecek. Ödüller arasında Akdeniz ve Ege turundan, çeşitli tatillere kadar birçok seçenek bulunuyor.

“GERİ DÖNÜŞÜM BİZE İKİ YILDA 750 BİN LİRA KAZANDIRDI”
Burada olan birçok kadının bu program sayesinde üniversite ortamına girdiğinin altını çizen Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, ‘‘Çevre bilincini geliştirme, ayrışım, geri dönüşüm ve tasarruf konuları ile ilgili evlerde bir seferberlik başlatmanın gayreti içerisindeyiz. Türkiye’de planlı yapılaşma olmadığı için atıkları kaynağında ayrıştırmak gerçekten fiziki zorluklar ile karşı karşıya bırakıyor bizi. Evde hanım efendiler ayrışım yapıyor, kısmen beylerde yapıyor diyelim. Geri dönüşüm için atıkları ayrı kaplara koyuyor, bunların ayrı olarak toplanmaları çok zor. Biz belediye olarak son iki yılda bu ayrıştırılan atıkların satımıyla 750 bin lira kadar gelir elde etmiştik. Beş bin ev hanımına bu geri dönüşüm bilincini aşılamak istedik. Ben kadının elinin değdiği işin güzel olacağına inanıyorum” dedi.

“YUMUŞATILMIŞ SU MİDE VE BAĞIRSAK KANSERİ YAPIYOR”
Kullanılan içme sularının nasıl insan sağlığına zarar verdiğini İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Hüsnü Gündüz şu sözlerle açıkladı: “Gündüz evlerde kullandığımız çeşme suları bazen sert oluyor, bunun yumuşatılması için apartmanlarda yumuşatıcı sistemler kullanılıyor. Bizlerde bu kullandığımız su ne kadar yumuşak olursa o kadar iyi olduğunu söylüyoruz, halbuki değil yanılıyoruz. Çok yumuşak bir su ile elinizi sabunladığınız zaman sabun gitmiyor. Ancak çok uzun sure durulandığı zaman sabun gidiyor elinizden. Sonuçta temizleniyor ama elimizin duruladığımızı anlıyoruz, bir hissi var ama bulaşık makinesinin yok. Yumuşak su il yıkanan çamaşırların ve kıyafetlerin üzerinde kullandığımız temizlik malzemelerin kimyasalları kalıyor. Yumuşatılmış su ile makinede bu kimyasalları atmanız mümkün değil. Apartmanımızın veya sitemizin suyunu arıtıyorsak buna dikkat edelim. Mide kanserleri ve bağırsak kanserleri bize bu şekilde etki ediyor.”
Kaynak: İHA