Yasin ve arkadaşlarının katillerini kim azmettirdi

Diyarbakır’da katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarının 16 katil zanlısını gizli yürütülen operasyonla 56 günde yakalayan polis, azmettirenleri arıyor. Zanlılara “Sizi kim yönlendirdi? Yasin ve arkadaşlarının orada olduğunu kim size haber verdi” soruları yöneltildi.

Yasin ve arkadaşlarının katillerini kim azmettirdi
Yasin ve arkadaşlarının katillerini kim azmettirdi
Kurban Bayramı'nda yoksullara et dağıtılırken vahşice katledilen HÜDA-PAR'lı oldukları öne sürülen Yasin Börü, Riyad Güneş, Hüseyin Ahmet Dakak ve Hasan Gökoguz'un katilleri olarak yakalanan 16 kişinin sorgusu sürerken polis, azmettiricilerin peşine düştü.

2'si çocuk olan zanlılara “Sizi kim yönlendirdi? Yasin ve arkadaşlarının orada olduğunu kim size haber verdi” soruları yöneltiliyor. Polis, isimleri belirlenen diğer 5 kişinin de yakalanması için operasyonlarını sürdürüyor.

Polis bir şey yapmıyor imajı


Polisin katil zanlılarının yakalanması için yaptığı operasyonun detayları da ortaya çıktı. Soruşturma devam ederken, konuyla ilgili bir savcı görevlendirildi. Elde edilen bilgileri en ince ayrıntısına kadar muhafaza eden polis, zanlıların kaçmaması için ilginç bir yöntem uyguladı. Basına bilgi sızdırılmasın diye “Polis bir şey yapmıyor” havası verildi. Bu arada binlerce görüntüyü tarayarak zanlıların eşkallerini belirleyen polis daha sonra elde ettiği fotoğraf karelerini değişik tarihlerdeki başka olaylara katılan kişilerle karşılaştırdı. Yüz tanıma sistemi ile yapılan karşılaştırmada zanlıların kimlik bilgilerine ulaşıldı.

Operasyonu Böğürcü yönetti


Ardından polis şüphelilerin ev adreslerini belirlemeye çalıştı. Adresleri belirlenen zanlıların ne zaman eve girip çıktıklarını tespit eden polis, 16'sının 8 ayrı eve girdiğini belirleyince operasyon için düğmeye bastı. Gizlilik içerisinde yapılan operasyonu Emniyet Müdürü Halis Böğürcü bizzat yönetti. Operasyon öncesi özel ekiple toplantı yapan Böğürcü elde edilen tüm bilgileri paylaşarak olumsuzluk yaşanmaması için uyarılarda bulundu. Zanlıların kaçmaması için gizlilik içinde yapılan operasyonda yakalananlar Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü. Operasyonu sadece olayı soruşturan özel birim ile çevre güvenliğini alacak ekipler biliyordu. Operasyon sırasında olası bir çatışma durumuna karşılık tüm polislere çelik yelek giydirildi. Gece görüş sistemleri operasyon sırasında kullanıldı.

Size kim haber verdi


16 şüphelinin sorgulamasını özel bir ekip yapıyor. İfadeleri alınan bazı zanlılar olaya katılmadıklarını sadece orada bulunduklarını söyledikleri öğrenildi. Polis olay yerinde alınan parmak izi, doku örnekleri ve kan örneklerini de zanlılarla karşılaştırıyor. Olay yeri inceleme ekiplerinin elde ettiği bilgiler de terörle mücadele şubesine verildi. Detaylı bir ifade alma işleminin devam ettiği emniyette, sorgu ekipleri dışında kimseyle görüştürülmeyen zanlılara “Sizi kim yönlendirdi? Yasin Börü ve arkadaşlarının orada olduğunu kim size haber verdi? Olaylar sırasında size destek kim oldu? Olaylara katılan diğer arkadaşlarınız kim? Örgütle nasıl bir bağlantınız var?” soruları yöneltiliyor.