Köyleri Tehdit Eden Kayalar Kaldırılıyor

Gümüşhane'de, Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğünce yapılan kaya ıslahı çalışmaları kapsamında yerleşim yerlerinde tehlike arz eden kayalar temizleniyor.

AFAD Müdürü Mesut Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılında Afet Yönetim Sistemi'nde değişiklik yapıldığını, değişen sistemle risk yönetimine geçmeye başladıklarını belirtti.

Bu sayede afet riski olan durumları ortadan kaldırmayı hedeflediklerini ifade eden Bayrak, "Afet riskinin ortadan kaldırabileceği en kolay hadise de kaya düşmesidir. Biz de bunun için ilimizde elimizden geldiğince önlem almaya çalışıyoruz" dedi.

Çalışmalarını vatandaşların dilekçeleri doğrultusunda yaptıklarını anlatan Bayrak, şunları söyledi:
"Henüz köyleri dolaşıp 'acaba nerede var' diye arama durumunda değiliz. İleride o da olacak. Şu anki aşamada vatandaş kayalardan, kaya düşmelerinden rahatsızsa öncelikle dilekçeyle müracaat ediyor. Dilekçeye istinaden etüt yapıyoruz. Etüt sonucu mümkünse kayaların temizliği yönünde karar alıyoruz. Şayet bu mümkün değilse köyü başka yere naklederek önlem alıyoruz ancak bugüne kadar kaya düşmesinden dolayı nakil yapmadık."
Bayrak, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak kaya düşmesi, heyelan, deprem gibi olaylara karşı önlem alırken genel hayatı etkileme durumunu dikkate aldıklarını kaydederek, "Genel hayatı etkilemede yüzde 10 barajını dikkate alıyoruz. 70 haneli köyde kaya tehdidi varsa ve bundan 7 konut ve daha yukarısı etkileniyorsa genel hayatı etkileme raporu alıyoruz. Eğer yüzde 10'un altında ise belediye sınırları içerisinde belediyeler, kırsal kesimde ise Özel İdare Genel Sekreterliği çalışma yapıyor" diye konuştu.

-5 köyde kaya tehdidi kaldırıldı
Bayrak, Gümüşhane'de son 4 yılda 7 köyde kaya ıslahı çalışması yaptıklarını belirterek, "Merkeze bağlı Pirahmet, Yeşilyurt, Akocak, Şiran ilçesinin Gökçeler, Kürtün ilçesinin Gürgenli köyünde kaya ıslah çalışması yaptık. Bu köylerimizi tehdit eden kayalar kaldırıldı. Kürtün ilçesinin Aşağı Karadere ve Kırgeriş köylerinde etüt çalışmalarımız tamamladı. Bu köylerimizde de gelecek yıl çalışma yapılarak kaya tehdidi ortadan kaldırılacaktır" diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: AA