Yyü Öğrencilerinden Van’ın Tarihine İşık Tutacak Kitap

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sosyoloji Bölümü öğrencileri, Van’ın yakın tarihine ışık tutan “Eski Van’a Doğru Bir Yolculuk (Bir Sözlü Tarih Çalışması)” isimli kitabı YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal’a takdim ettiler.

Yyü Öğrencilerinden Van’ın Tarihine İşık Tutacak Kitap

Kitabın editörleri Dr. Mehmet Kul ile Yrd. Doç. Dr. Suvat Parin ve kitaptaki bölümlerin yazarları sosyoloji öğrencileri Yekbun Özaydın, Zeynep Teke, Mehtap Enter, Sevgi Artuç, Zehra Yaprak, Burhan Acar, Ümit Hanihaneka, Halay Kaya, Fatmanur Çelik, Suzan Çakar, Esmer Ceylan, Seda Can, Jiyan Çiftçi, kitabın oluşmasında büyük katkısı olan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Battal’a teşekkür ziyaretinde bulundu. Hazırlıkları 2011 yılında başlayan ve editörlüğünü Dr. Mehmet Kul ve Yrd. Doç. Dr. Suvat Parin’in yaptığı YYÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencilerinin hazırladığı “Eski Van’a Doğru Bir Yolculuk (Bir Sözlü Tarih Çalışması)” isimli kitap, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Battal’a takdim edildi. YYÜ öğrencilerinin böylesine önemli bir çalışmaya imza atmalarının üniversite yönetimi olarak kendilerini mutlu ettiğini ifade Rektör Prof. Dr. Battal, kitabın Van’ın tarihi ile ilgili önemli bir kaynak olduğunun altını çizdi. YYÜ’nün artık Türkiye’de sayılı üniversiteler arasındaki yerini aldığını kaydeden Rektör Prof. Dr. Battal, “İnşallah, öğrencilerimizin bu tarz çalışmaları artarak devam eder. Kitabın hazırlanmasında emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.

Hazırlıkları 2011 yılında başlayan “Eski Van’a Doğru Bir Yolculuk; Bir Sözlü Tarih Çalışması” adlı kitap, Van’ın yakın geçmişinde ortaya çıkan güzide yaşanmışlıkları, o dönemleri bire bir yaşayan canlı tanıkları ile görüşerek gelecek nesillere aktarma amacı güden kitap için Dr. Mehmet Kul başkanlığında çok sayıda toplantı yapıldı. Van’ın çınarları denilebilecek yirmiye yakın isim ile Van’ın geçmiş kültürü ve sosyal yaşamı hakkında derinlemesine mülakatlar yapılan kitapta, Van’ın yakın tarihinde “Mahalle kültürü”, “Türkmenler, Kürtler, Yahudiler, Ermeniler ve Araplar”, “Çarşı kültürü”, “Yahudi Muşo”, “Geçmişin bayramları”, “Taziyeler” gibi önemli birçok konuda kaybolmaya yüz tutmuş değerleri gün yüzüne çıkarıyor.
Kaynak: İHA