Gümüşhane Pestil ve Kömesinin Üretim Yöntemleri İncelenecek

Gümüşhane'de "Geleneksel Gümüşhane Pestil ve Kömesinin Üretim Yöntemlerinin ve Kalite Parametrelerinin İncelenmesi" projesi kapsamında toplantı düzenlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Vali Gazi Şimşek Çiftçi Evi'nde düzenlenen toplantıya, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, TAGEM Daire Başkanı Mustafa Çetindağ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Danışmanı Yusuf Özgün, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, proje danışmanı Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Oktay Yıldız, yetkililer ve üreticiler katıldı.

Milletvekili Aydın, toplantıda yaptığı konuşmada, pestil ve kömede KDV düzenlemesinin gündemlerinde olduğunu belirterek, Gümüşhane'de yapılacak 6,5 milyon avroluk İŞGEM projesi hakkında da bilgi verdi.
TAGEM Daire Başkanı Çetindağ ise sürdürülebilir büyümesini devam ettiren tarımsal gayrisafi yurt içi hasılanın 150 milyar dolara ulaştığını, dünyada tarımsal ekonomik büyüklükte Türkiye'nin ilk beş ülke arasında tarımsal ihracatının 40 milyar doları aştığını söyledi.

Proje yürütücüsü olan KTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız, ünü ülke sınırlarını aşan pestil ve kömenin seri üretimine Gümüşhane'de 1974 yılında başlandığını belirterek, piyasada bulunan 29 firmanın hepsi Gümüşhane pestili üretmesine rağmen hepsinin ürün özelliklerinin farklı olduğunu, projeyle geleneksel Gümüşhane pestil ve kömesinin üretim yöntemlerinin ve kalite parametrelerinin inceleneceğini söyledi.

Yıldız, KTÜ, Gümüşhane Üniversitesi ve Giresun Üniversitesinden akademisyenlerin bulunduğu proje grubunun 36 ay boyunca sektörde yer alan firmalarla çalışacağını ifade ederek, projenin TAGEM'den 260 bin lira destekleme aldığını kaydetti.

Geleneksel Gümüşhane pestil ve kömesinin markalaşmasıyla pazarda adının bu şekilde duyurulması gerektiğinin altını çizen Yıldız, Gümüşhane pestilinin bir standartta üretilmesi gerektiğini dile getirdi.
Yıldız, çalışma boyunca Gümüşhane'de üretilen geleneksel pestil ve kömenin üretim metotlarının, değişik kurutma şartlarında ürün özelliklerinin inceleneceğini, gelenekselliği korunarak optimum üretim, kurutma ve saklama şartlarının araştırılacağını da sözlerine ekledi.
Kaynak: AA