Hasan Kalyoncu Üniversitesinde ‘dünya Paramedikler Günü’ Kutlandı

‘Dünya Paramedikler Günü’ vesilesiyle Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Hukuk Fakültesi Amfi Salonunda bir Kutlama Günü düzenlenerek, Paramedik adaylarına sağlık sektöründe çalışmanın önemi ve sağlık çalışanı olarak dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda Seminer düzenlendi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesinde ‘dünya Paramedikler Günü’ Kutlandı

Hastane öncesi acil bakımın önemli bir parçasını oluşturan genellikle kritik durumdaki hastaya veya yaralıya ilk anda müdahale eden profesyonel sağlık teknikerleri olan Paramediklerin mesleki açıdan gelişmeleri ve sektörleriyle ilgili önemli tecrübeleri edinmeleri için HKÜ’de kendilerine Eğitim amaçlı Seminer verildi.

HKÜ Rektörü Sayın Prof Dr. Tamer Yılmaz’ın, İl Sağlık Müdürü Sayın Metin Karakök, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Cuma Yıldırım’ın, HKÜ Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Sayın Semra Çelikli’nin ve Paramedik Sayın Orhan Turan’ın katılımlarıyla gerçekleşen program, HKÜ Sağlık Bilimleri Yüksekokulu öğrencileri tarafından yoğun ilgi gördü. Seminerde Paramedik Adayı olan öğrencilere seslenen Rektör Yılmaz, “Sevgili gençler, paramedik adayı olarak burada olduğunuz için gerçekten çok şanslısınız. Birçok kişi paramedik adayı olmak ve sizin yerinizde olmak istiyor. İlk olarak biz bu bölümü açtığımızda, 40 öğrenci istedik ve on bin civarlarında ciddi bir başvuru ile karşılaştık. Paramedik olarak gerçekten işiniz çok zor ama bir o kadar da önemli. Acil durum hastalarının yaşamla ölüm arasındaki ince çizgisi siz paramediklerin ellerinde olacak. Bu yüzden çok iyi eğitim almanız ve ayrıca işinize çok büyük hassasiyet ve özveri göstermeniz gerekmektedir. Çünkü işinizin şakası yok, insan hayatıyla uğraşacaksınız. Ben eminim ki; Üniversitemizden mezun olduktan sonra, Hasan Kalyoncu Üniversitesini en iyi şekilde temsil edecek ve birçok hastanın hayatını kurtararak hem çok önemli işlere imza atacaksınız, hem de bizleri daima gururlandıracaksınız” dedi.

Türkiye’de paramediğin tarihçesi hakkında sunum yapan Doç. Dr. Semra Çelikli, sağlık sektöründe eskiden paramediğin öneminin bilinmediğini, önceki yıllarda ülkemizde paramedik diye bir birimin mevcut olmadığını, ancak değişen şartlar ve paramedik biriminin kaçınılmazlığının kavranması sonucunda ülkemizde artık çok kısa bir sürede çok önemli bir birim haline geldiğini belirtti

Türkiye’de acil sağlık hizmetlerinin nasıl olacağı, neler yapılacağı ile ilgili sunum yapan Prof. Dr. Cuma Yıldırım da, paramedik öğrencilerinin daima sabırlı olmasını, her zaman okuyup araştırmalarını ve hasta ile devamlı empati kurmalarını istedi.
Türkiye’de çalışan bir paramedik olarak, paramedik adayı öğrencilere tavsiyelerde bulunan Orhan Turan ise, öğrenciler ile saha tecrübelerini paylaşarak, öğrencilerin dikkat etmesi gereken hususlar ve yapmaları gerekenlerle ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Kaynak: İHA