Muş'taki 'Faili Meçhul' Davası

Muş Barosu Başkanı Feridun Taş, 1993 yılında gözaltına alınan dört kişinin 13 gün sonra öldürülmüş şekilde bulunması davasında mahkemenin verdiği karara ilişkin, "Muş Cumhuriyet Başsavcılığı 20 yıldır alay komutanını tespit edemiyor. Bu kadar gayriciddi yürütülen bir soruşturma sonucunda mahkeme dosyayı karara bağladı" dedi.

Olayda hayatını kaybedenlerin ailelerinin avukatlığını da yürüten Taş, baroda yaptığı basın açıklamasında, Yaygın beldesine bağlı Karşıyaka Mahallesi'nde 27 Aralık 1993'te Muş İl Jandarma Alay Komutanlığına bağlı birlikler tarafından gözaltına alınan Mehmet Emin Bingöl, Yakup Tetik, Mahmut Acar ve Alican Öner'in, 13 gün sonra Murat Köprüsü'nün kenarında öldürülmüş halde bulunduğunu anımsatarak, 4 kişinin ölümüyle ilgili zaman aşımına bir gün kala dava açıldığını ifade etti.

Dava kapsamında, tutuksuz yargılanan sanık Naim Kurt'un, Muş Ağır Ceza Mahkemesindeki son celsede, o dönemde alay komutanı olmadığını ve alay komutanının Savaş Aksoy olduğunu beyan ettiğine dikkati çeken Taş, Aksoy hakkında da soruşturma açılması talebinde bulunarak, sanığın cezalandırılmasını istediklerini söyledi.

Mahkemenin bu taleplerini reddederek delil yetersizliği nedeniyle Naim Kurt'un beraatına karar verdiğine değinen Taş, şunları kaydetti:
"Muş Cumhuriyet Başsavcılığı 20 yıldır alay komutanını tespit edemiyor. Bu kadar gayriciddi yürütülen bir soruşturma sonucunda mahkeme dosyayı karara bağladı. Cumhuriyet savcılığı mütalaasında, alay komutanının tam tespit edilememesi sebebiyle Naim Kurt'un beraatını istedi. Söz konusu dönemde alay komutanın kim olduğunun tespiti son derece basit bir işlemle mümkündür. Ancak mahkeme delil yetersizliği gerekçesiyle Naim Kurt'un beraatına karar vermiştir."
Olayda hayatını kaybeden Mehmet Emin Bingöl'ün oğlu Abdülkerim Bingöl ise olayın faillerinin bulunarak adalet önüne çıkarılmasını istediklerini belirterek, hukuk arayışlarının devam edeceğini dile getirdi.
Kaynak: AA