Hakim ve Savcı Sayısı Uluslararası Standartlara Çıkacak

Adalet Bakanlığının, 2018 yılına kadar tamamlaması planlanan çalışmalar kapsamında, hakim ve savcı sayısının uluslararası standartlara yükseltilmesi ve karar verme süreçlerinde onlara destek olacak uzmanlık kadroları geliştirilmesi öngörülüyor.

Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planı'nın "İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi Programı"nda, Adalet Bakanlığının yürüteceği çalışmalara da yer verildi.

Buna göre, adli ve idari yargıda uyuşmazlıkların yargı öncesi çözüm usulleri geliştirilecek ve etkin hale getirilecek. Bu kapsamda, gelecek yıl içinde adli ve idari yargıya gelen iş yükünün azaltılması amacıyla 659 sayılı KHK'nın sulhe ilişkin hükümlerinin uygulanmasında meydana çıkan sorunlarla ilgili olarak Maliye Bakanlığı ile birlikte farkındalık ve eğitim çalışması yapılacak.
Uluslararası uygulamalar ve ihtiyaç durumu gözetilerek özellikle iş ve ticaret uyuşmazlıklarına bakmak üzere mahkemelerde ihtisaslaşmanın yaygınlaştırılması da planlanıyor. Bu çerçevede, gelecek yıl iş dünyasını ilgilendiren konularda adli ve idari yargıda ihtisas mahkemeleri oluşturulması veya HSYK tarafından mahkemelerin iş bölümü esasına göre iş ve ticaret uyuşmazlıklarına bakmak üzere görevlendirilmesi öngörülüyor.
Ayrıca, yargıda zaman yönetimi uygulaması geliştirilerek yargılamaların makul sürede bitirilmesi amaçlanıyor. Adalet Bakanlığı tarafından halen bazı illerdeki mahkemelerde en çok görülen davaların iş süreçleri çıkarılıyor ve yargılama süresi önceden belirlenerek taraflara bildiriliyor. Bu sayede yargılama sürecinin öngörülebilirliğinin artırılması hedefleniyor. Uygulamanın gelecek yıllarda diğer adliyelere yaygınlaştırılması planlanıyor. Bu uygulama kapsamında, yargılamanın makul sürede bitirilmesine yönelik bazı araçlar ve denetim mekanizmalarının geliştirilmesi öngörülüyor.
-Arabuluculuk sistemi
Arabuluculuk sisteminin de yaygınlaştırılması ve sistemin etkinleştirilmesi diğer hedefler arasında yer alıyor.
Bu kapsamda, kısa ve orta vadede arabuluculuğun ülke çapında tanıtımı ile etkin şekilde uygulanmasına yönelik adliyelerde, barolarda, TOBB ve TESK'e bağlı kuruluşlarda arabuluculuk merkezleri kurularak vatandaşlara uzman kişiler vasıtasıyla arabuluculuk müessesesinin tanıtılması planlanıyor.
Uzun vadede ise Arabuluculuk Kanunu'nda ve ilgili kanunlarda değişikliğe gidilerek bazı uyuşmazlık türlerinde arabulucuya başvurunun zorunlu olması ve arabulucuların başka meslek mensuplarından da seçiminin mümkün hale getirilmesi hedefleniyor. İdari yargıda arabuluculuğun uygulanabilir hale getirilmesi ve icra davalarında etkin kullanımının sağlanması öngörülüyor.
Bunların yanında arabuluculuk sistemi ile ilgili adliye bazında ve kamuoyuna
yönelik düzenli memnuniyet anketleri yapılması ve arabuluculara yönelik
bir eğitim modülü oluşturulması planlanıyor.
Öte yandan, 2016'ya kadar yapılacak çalışmayla, iş dünyasını ilgilendiren mevzuat ve yüksek mahkeme içtihatlarının yabancı dillere çevrilmesi sağlanacak. Yabancılar için hukuki prosedür rehberleri hazırlanacak. Yabancı yatırımcıların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak ilgili hukuki süreç ve içtihatların yabancı dillere çevrilmesine öncelik verilecek.
Bilirkişilik müessesesinin etkinlik ve verimliliğinin artırılmasına yönelik düzenlemeler yapılacak.
Bu kapsamda da 2017'ye kadar, bilirkişilik konusunda geniş katılımlı ve sorunların tespitine yönelik bir çalışma yürütülecek. Bilirkişi uzmanlık alanları belirlenecek ve bilirkişilik müessesesinde mevzuat değişikliği yapılarak akreditasyon sistemi geliştirilecek.
-Adli Tıp Kurumunun kapasitesi artırılacak
Mevcut Adli Tıp Kurumu Kanunu'nda değişikliğe gidilerek kurumun kapasitesi artırılacak ve bilirkişi görüşü için kuruma gelen dosyaların makul sürede sonuçlandırılması sağlanacaktır.
Bu kapsamda Adli Tıp İhtisas Dairelerinin ve Kurumun ülke genelindeki birimlerinin sayısı arttırılacak. Adli Tıp Genel Kurulunun yapısı gözden geçirilecek.
İcra müdürlüklerinin örgütsel yapısında verimlilik ve etkinliğinin artırılmasına yönelik değişikliğe de gidilecek. Türkiye genelinde yeni icra dairelerinin kurulması çalışmaları 2017 yılına kadar tamamlanacak.
İcra ve İflas sisteminin etkinliğini ve verimliliğini artırmak üzere İcra ve İflas Kanunu'nda değişiklikler yapılacak. Özellikle abonelik sözleşmelerinden doğan alacakların icra takibinden başka alternatif yollardan tahsili sağlanacak. Küçük alacaklarla ilgili çalışmalar 2015 yılında tamamlanacak.
-Hakim ve savcı sayısı
Bakanlığın 2018 yılına kadar tamamlaması planlanan çalışmalar kapsamında ise hakim ve savcı sayısı uluslararası standartlara yükseltilecek ve karar verme süreçlerinde onlara destek olacak uzmanlık kadroları geliştirilecek.
100 bin kişiye düşen hakim sayısında artış sağlanacak. Mevzuatta düzenlemeye gidilerek uzmanlık kadroları geliştirilecek. Bu çalışmaların yargılamaların daha makul sürede sonuçlandırılmasına yardımcı olması bekleniyor.
İş dünyasına yönelik düzenli aralıklarla yargıya güven ve memnuniyet anketleri yapılacak. Bu kapsamda, iş adamları ve yabancı yatırımcılara yönelik yargıya güven ve memnuniyet anketleri yapılması için sistem oluşturulacak. Anket çalışmasının gelecek yıl içinde tamamlanması planlanıyor.
Kaynak: AA