Türkiye, Faroe Adaları İle Sta İmzaladı

Türkiye ile Faroe Adaları arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalandı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bakanlıkta düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, Faroe Adaları Başbakanı Kaj Leo Holm Johannesen ile STA imzalamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İki ülke arasında STA imzalama fikrinin ilk defa Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği anlaşması imzalaması aşamasında gündeme geldiğini ifade eden Zeybekci, aradan geçen 14 yılın ardından Başbakan Johannesen tarafından konunun 3 ay önce tekrar gündeme getirildiğini belirtti.

Görüşmelerin ardından kısa bir sürede anlaşmanın sonuçlandırılmasından dolayı Başbakan Johannesen'e teşekkür eden Zeybekci, "Uzun süre bekledikten sonra bu rekor sayılabilecek bir hızdır" diye konuştu.

Konunun yanlış anlaşılmasını da istemediğini dile getiren Zeybekci, Gümrük Birliği anlaşmasının bir mükellefiyetini yerine getirmek amacıyla değil, Faroe Adaları ile bölgesinde işbirliği yapmak, ortaklıklar kurmak için bu anlaşmayı önemsediklerini kaydetti.

Zeybekci, Faroe Adaları'nın da Türkiye'yi ortak bir ülke, bölgesinde bir üs olarak görmesini ve 3. ülkelerde işbirliği yapmanın fırsatlarını aramalarını istediklerini ifade ederek, "Bu anlaşmanın iki ülke arasında yeni bir başlangıç olmasını, yeni fırsatlar getirmesini diliyorum. Türkiye'nin su ürünleriyle ilgili Faroe Adaları ile imzalanan bu anlaşmayı Türk su ürünleri sektörü için bir eksi olarak görmüyorum. İşbirliğiyle çok şey kazanabileceğimiz bir ortaklık anlaşması olarak görüyorum. Şu anda çok başarılı bir çalışma özel sektörlerimiz arasında başladı.

Gemi sanayimiz Faroe Adaları için balıkçılıkla ilgili gemiler üretmeye başladılar" dedi.

Faroe Adaları Başbakanı Johannesen de Türkiye ile STA imzalamaktan çok mutlu olduklarını söyledi.

Faroe Adaları'nda çoğunlukla balıkçılıkla uğraşıldığını anlatan Johannesen, Türkiye'de gemi sanayisinin oldukça geliştiğini, bu nedenle bu STA'yı önemsediklerini kaydetti.

Johannesen, "14 yıllık uzun bir sürenin ardından sonunda anlaşmayı imzalıyoruz. İyi bir partner olacağımıza inanıyorum. Böyle bir dostluğu kazandığımız için çok mutluyuz" diye konuştu.

Faroe Adaları'nda yaşayanların seyahat etmeyi çok sevdiğini ve Türkiye'ye de geldiklerini anlatan Johannesen, Türkiye'den de turistlerin ülkesini ziyaret etmesini istediklerini dile getirdi.
Johannesen, Faroe Adaları'nın etrafında petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri yürütüldüğünü belirterek, stratejik ortaklık anlamında bunun da önemli bir unsur oluşturacağını düşündüğünü ifade etti.

Johannesen, Türkiye'den başta tekstil olmak üzere elektronik, beyaz eşya gibi ürünleri ithal etmek istediklerini belirtti.

Konuşmaların ardından Zeybekci ve Johannesen STA'yı imzaladı.
Kaynak: AA