Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev, İki Bakanı Görevden Aldı

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Eğitim ve Bilim Bakanı Kanat Sadıkov ile İş, Göç ve Gençlik Bakanı Aliyasbek Alımkulov'u görevden aldı.

Eğitim ve Bilim Bakanı Sadıkov'un, kendisi ve bakanlık bürokratları hakkındaki yolsuzluk iddiaları, Göç ve Gençlik Bakanı Alımkulov'un ise İçişleri Bakanı ile yaşadığı tartışma nedeniyle görevden alındığı belirtiliyor.
Kırgızistan Başsavcılığı, 25 Kasım'da Feliks Kulov liderliğindeki Ar-Namıs Partisi milletvekili ve meclis bilim, kültür ve spor komitesi başkanı Kanıbek Osmanaliyev hakkında "görevini kötüye kullanmak" ve "rüşvet almak" suçlamalarıyla dava açmıştı.
Milli Güvenlik Komitesi'nin yolsuzlukla mücadele soruşturma bölümü tarafından, Eğitim ve Bilim Bakanlığı ile Boris Yeltsin Kırgız-Rus Slovyan Ünivesitesinin (KRSU) bazı çalışanları hakkında da üniversiteye 24 öğrenci adayının burslu kaydıyla ilgili olarak, görevi kötüye kullanmaktan yürütülen soruşturmada, öğrenci kabullerine ilişkin Osmanaliyev'in yazdığı mektuplar ortaya çıkarılmıştı.
Öğrenci adaylarından 14 bin dolar aldığı iddia edilen Osmanaliyev, suçlu olmadığını savunmuş, olaydan Eğitim ve Bilim Bakanı Sadıkov'u sorumlu tutmuştu. Soruşturmada adı geçen üniversite yönetimi ise 24 öğrencinin kaydını Bakanın talimatı üzerine yaptıklarını savunmuştu.
Hakkındaki yolsuzluk iddiaları sebebiyle Başbakan'a, başsavcılık tarafından, bakanın görevde kalmasının doğru olmadığı yönünde tavsiye mektubu gönderilmişti.

- İçişleri Bakanı ile tartışmıştı

Uzun süredir bakanlıktan alınması beklenen ve basında en çok adı geçen isimlerden olan Aliyasbek Alımkulov, en son, eşinin trafik kurallarını ihlal etmesi üzerine kendisini durduran trafik ekibini İçişleri Bakanı'na şikayet etmesi, destek olmadığı gerekçesiyle de aralarında meclis koridorunda yaşanan tartışmayla gündeme gelmişti. Kamuoyunun tepkisine rağmen Alımkulov, istifa etmeyeceğini açıklamıştı.
Görevde bulunduğu üç yılda düzenlediği toplu evlilik organizasyonları ve iddia edilen görev dışı etkinlikler yüzünden basında şiddetle eleştirilen Alımkulov, 7 Nisan 2010 tarihinde yaşanan halk devrimi sırasında ağır yaralanan isimler arasında yer alıyordu.
Kaynak: AA