Koyunlar, Sertifikalı Çobanlara Emanet Edilecek

Bayburt'ta "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" Projesi kapsamında düzenlenen kursla sertifikalı çobanlar yetiştiriliyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği işbirliğiyle çobanlık mesleğini cazip hale getirmek amacıyla başlatılan proje kapsamında açılan "Sürü Yönetimi Elemanı" kursuna Buyburt'ta 47 kişi katılıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde gerçekleştirilen eğitimlerde kursiyerlere küçükbaş hayvan yetiştiriciliğiyle ilgili merada hayvan otlatma, küçükbaş hayvanların bakım ve beslenmesi, korunması, hastalık ve zararlara karşı alınacak önlemler gibi konularda müdürlük uzmanları tarafından günde 8 saat eğitim veriliyor.
Toplam 120 saatlik eğitimi başarıyla tamamlayan kursiyerler "sürü yöneticisi" sertifikası alacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvancılığın son yıllarda bakanlığın desteğiyle arttığını söyledi.

Hayvancılığın gelişmesiyle bazı sorunların da yaşandığını dile getiren Karabulut, bu sorunların aşılması için Bakanlığın çalışmalar yürüttüğünü anlattı.
Karakurt, özellikle yetiştiriciler için en önemli sorunun "çoban" olduğuna dikkati çekerek, "Bakanlık olarak bu projeden sonra çobanlık mesleğine 'sürü yöneticisi' diyoruz. Çok önemli bir meslek. Belki toplumumuzda, zaman içerisinde sosyal gelişmelerden dolayı ihmal edilmiş olabilir ancak küçükbaş hayvancılıkta başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden biri. Bu anlamda eleman sıkıntısını gidermek hem de nitelikli eleman yetiştirmek amacıyla Bakanlığımız Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesini başlattı" diye konuştu.

Bayburt'ta proje kapsamında açılan sürü yönetimi yetiştirme kursuna katılmak üzere 47 başvuru aldıklarını anlatan Karabulut, bu kursiyerlerden bir kısmının sertifikalarını aldığını kaydetti.

Karabulut, kursun halen devam ettiğini dile getirerek, "Kursiyerlere, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğiyle ilgili merada hayvan otlatma, küçükbaş hayvanların bakım ve beslenmesi, korunması, hastalık ve zararlara karşı ne gibi korunma tedbirleri alınabilir, küçükbaş hayvanların doğumu, yavru besleme gibi birçok alt başlıkta eğitim veriliyor" ifadesini kullandı.
Kursları tamamlayan vatandaşların küçükbaş hayvan yetiştiriciliğiyle ilgili çok detaylı bilgilere sahip olduklarını vurgulayan Karabulut, bu kişilerin sürü yöneticisi olarak işletmelerde istihdam edilmesine yönelik bakanlığın teşvik ve desteklerinin olduğunu söyledi.

Karabulut, sertifika alan kursiyerlerin herhangi bir işletmede sürü yöneticisi olarak istihdam edildiğinde işletmeye 5 bin lira destek sunulduğunu anlatarak, "Bu kurslarımıza gelecek yıl da devam edeceğiz. Küçükbaş hayvancılığa sadece istihdam amaçlı sürü yöneticisi değil aynı zamanda nitelikli sürü yöneticileri sağlayarak sürülerde ekonomik verimliliği, işletme verimliliğini artırmayı sağlayacağız" dedi.

-"Kursta öğrendiklerimizle sürülerimizi daha bilinçli yöneteceğiz"
Kursa katılan Veysel Turan ise 30 yıldır çobanlık yaptığını belirterek, "Hayvanlar hakkında bu kadar bilgimiz yoktu. Bu bilgileri kimse bize vermemişti" ifadesini kullandı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün kursunun kendilerini çok memnun ettiğini anlatan Turan, "Kursta öğrendiklerimizle sürülerimizi daha bilinçli yöneteceğiz. Meraları nasıl otlatmamız gerekiyor, hangi hayvana hangi yem verilecek, bunları öğrendik. Meralara bilinçli giriş çıkış yapmamız gerektiğini, hayvanların ne zaman yatırılıp ne zaman su içirileceğini bilinçli yapmamız gerektiğini bu kursta öğrendik" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA