İslam Ülkeleri Kadın Yatırımcılar Konferansı

İran'ın başkenti Tahran'da, düzenlenen İslam Ülkeleri Kadın Yatırımcılar Konferansı'nda, dünya genelinde kadın yatırımcılar arasında diyalog imkanı sağlayacak, uluslararası bir konsensus oluşturulması gerektiği belirtildi.

İran Sanayi, Maden ve Ticaret Odaları Birliğinde gerçekleştirilen konfersansa ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Şehindoht Movlaverdi, Türkiye ve İran'dan kadın yatırımcılar arasında ortak diyalogların sağlanması ve karşılıklı tecrübelerden yararlanılması gerektiğini belirtti.

Bu diyaloğun sadece İran ve Türkiye arasında değil bölge ve diğer İslam ülkelerindeki kadın yatırımcılar arasında da sağlanması gerektiğini belirten Movlaverdi şöyle konuştu:
"Son on yılda İran'da kadın yatırımcılar arasında ciddi bir artış görünüyor. Başarılı çalışmalara imza atan oldukça yetenekli kadın yatırımcılarımız var. Bu alandaki tecrübelerimizi başka ülkelere aktarabileceğimiz gibi başka ülkelerin tecrübelerinden yararlanmak bizi daha da güçlendirecek ve geliştirecektir."
Kadın yatırımcıların, Türkiye ve İran ilişkilerine önemli katkılar sağlayacağının altını çizen Movlaverdi, "Şüphesiz, kadın yatırımcıların ikili ilişkilere katkısı çok olacaktır. İslam ülkeleri ve bölge ülkeleri arasında tecrübe paylaşımı yapılması, ilişkilerimizin gelişmesine katkı sağlayacaktır" değerlendirmesini yaptı.
"İki ülkenin kadın yatırımcılarının, kendi alanlarında aktif ve başarılı olduğu sahalar vardır" diyen Movlaverdi, İranlı kadınların, uluslararası taşımacılıktan, ithalat ihracata ve madene kadar birçok alanda girişimde bulunduğunu belirterek, Türkiye'deki kadın girişimcileri İran'da yatırım yapmaya davet etti. Movlaverdi, şunları söyledi:
"Türkiye'deki kadınların da birçok alanda geniş ve başarılı tecrübeleri olduğuna eminim. Önemli olan bu iki ülke kadın girişimcileri bir araya getirerek, diyalog ortamını sağlayacak fırsatlar oluşturmaktır"
- Kadın olmak girişimciliğin önünde engel değil
Konferansa katılan Kadın Girişimcileri Derneği Temsilcisi Ferah Türel de AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ülke kadın yatırımcıların, ortak çalışma yapacağı birçok alan bulunduğunu kaydederek, "Bu alanda iki komşu ülke ve iki köklü kültür ve medeniyete sahip iki komşu ülke olarak İran ve Türkiye'den kadın girişimcilerin, ortak diyalog ve işbirliklerini çok önemsiyoruz" dedi.

Kadın olmanın girişimci olmanın önünde engel olmadığını ifade eden Türel, şunları belirtti:
"Güçlü kadınlar daha güçlü çocuklar ve daha güçlü nesiller yetiştirecektir. Bu nedenle ekonomik güce sahip bir kadın daha iyi bir anne, daha iyi bir eş ve toplumda daha iyi bir yere sahip olarak ülkenin gelişimine katkısı olacaktır. Bu nedenle kadın olmak hiç bir konuda engel değildir. Ben İranlı kadın kardeşlerimi tanıdım. Çok güçlü ve çok çalışkanlar, burada herkesin kendine ait bir işi var. Onlarda Türkiyeli kadınlarla bir köprü kurmak ve onlarla iş birliği yapmak istiyorlar. Biz kadınlar arasında diyaloğun olduğu sürece engellerin daha rahat aşılacağını düşünüyoruz şu anda bir engel de zaten yok. Biz Türkiyeli girişimci kadınlar olarak, İran'da satabileceğimiz, İranla iş yapabileceğimiz çok alan olduğunu gördük. İranlı dostlarla ticaret yapabileceğimizi düşünüyorum."
Toplantıda konuşan İran Sanayi, Maden ve Ticaret Odaları Birliği Başkanı Gulam Hüseyin Şafei de günümüzde kadınların, dünya genelinde eğitim, sağlık ve fakirlik gibi durumlarının geçmişe oranla iyileştiğini, dünyanın kalkınmasında kadınların rolünün gözardı edilemeyeceğini anlattı.
Birleşmiş Milletler (BM) İran Temsilcisi Gary Lewis ise dünya nüfusunun büyük bir bölümünü oluşturan kadınların ekonomik faaliyetlerinin desteklenmesi gerektiğini dile getirerek, "BM, kadınların ekonomik faaliyetleri ve bu alandaki potansiyellerine destek çalışmaları yürütüyor" dedi.

Kaynak: AA