Uluslararası Alevi-bektaşi Klasikleri Sempozyumu'na Doğru

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesince 8-9 Kasım'da Uluslararası Alevi-Bektaşi Klasikleri Sempozyumu düzenlenecek.

SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alevi-Bektaşi konusunun akademik olarak incelenmediğini söyledi.


Daha çok popüler alanda Alevi sorunlarıyla alakalı gündeme getirildiğine dikkati çeken Günay, "Alevi-Bektaşilik nedir, teolojik altyapısı, ibadet usulleri, temek klasik eserlerinden inceleme yapılmadı. Türkiye'de bu alanda çalışması bulunan, mezhep tarihçilerini, edebiyatçıları ve ilahiyatçıları, bu alanla ilgili bilgisi olan araştırmacıları bir araya getirerek tartışma ve fikir alışverişi ortamı yaratacağız" dile konuştu.

Günay, sempozyumun gündemdeki "Alevi açımı" gibi konulara da akademik katkı sağlayabileceğini kaydederek, "Sempozyumdaki amacımız, Alevi-Bektaşi klasiklerinin tarihi değeri ve geleneğin oluşumundaki rolü, klasiklerin tespiti ve temsiliyeti, klasiklerde batıni unsurlar, klasiklerde Hz. Peygamber algısı ve mezhebi motifler ve Alevi-Bektaşi klasiklerinde ritüel ve gelenek gibi konu başlıklarıyla incelemek" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA