Palamut Ağacında Kestane Yetiştirdi

Denizlili çiftçi Bekir Donat, palamut meşesi ağacına yaptığı aşı ile kestane yetiştirdi.

Pamukkale ilçesine bağlı Uzunpınar Mahallesi'nde yaşayan 59 yaşındaki Bekir Donat, üç yıl önce tarlasında bulunan yaklaşık 150 yaşındaki palamut meşesi ağacının dallarına Buldan ilçesinden getirdiği kestane çubuklarını aşıladı.
Kalem aşıları tutan ağaçtan ilk iki yıl ürün alamayan Donat, bu yıl 15 kilo kestane topladı.
Donat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araştırmaya ve yeni şeyler üretmeye meraklı olduğunu belirterek, bazı arkadaşlarından palamut meşesinin kestane ile aynı türden olduğunu duyduğunu, bunun üzerine palamut ağacına kestane aşıladığını söyledi.

Palamut ağacından kestane elde edileceğine kimsenin inanmamasına rağmen yaptığı aşıların tuttuğunu ve iki yıl sonra ürün almaya başladığını anlatan Donat, "Şu anda iki ve üç senelik aşılar var, iki senelik aşılarda kozalaklar pek dolgun olmadı ama üç yaşındaki aşılardan çok güzel verim aldım" dedi.

Donat, uyguladığı yöntemi mahalledeki aynı tür farklı ağaçlara uygulamak istediğine değinerek, emeğinin karşılığını almasından mutluluk duyduğunu ifade etti.

-Palamut meşesi ile kestane ağacı aynı cinsin farklı türleri
Denizli Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Şube Müdürü ve orman yüksek mühendisi Adem Oklu da Uzunpınar Mahallesi'ni üç yıl önce ziyaret ettiğinde tanıştığı Donat'ın, palamut meşesine kestane aşıladığını ve aşıların ilk yıl iki metreye yakın sürgünler verdiğini söylediğini belirtti.

Palamut meşesine kestane aşısının tutacağına ilk etapta inanmadığını ancak aşının tuttuğunu görünce büyük şaşkınlık yaşadığını vurgulayan Oklu, "Palamut meşesi ile kestane ağacı, Fagaceae familyasından yani aynı cinsin farklı türleri. Biyolojik olarak olabilir ama hiç denenen bir şey değildi. Gittim baktım hakikaten muhteşem olmuş. İki metreye yakın sürgünler var. Çok başarılı bir sonuç almış. Geçen yıl kozalakları oluştu ama meyvelerin içi dolmadı. Bekledik ve aşıların üç senelik sürgünlerinde çok güzel kestaneler oldu" ifadelerini kullandı.
Oklu, kestane ağacının Türkiye'nin her yerinde olmadığını, belirli toprak, su ve iklim istekleri olduğunu bildirerek, şöyle konuştu:
"Ama palamut meşesi Türkiye'nin hemen hemen çoğu yerinde yetişebilen, kanaatkar, çok güçlü, sağlam, çok uzun yıllar yaşayabilen bir ağaç. Tabii bu başarılı bir proje. Üç yıl geçti üzerinden. Denizli'nin Buldan, Güney, Kale ve Esenkaya tarafında çok sayıda palamut meşeliğimiz var. Bu gibi belirli alanlarda deneme parselleri oluşturulabilir. Başarılı olduğu takdirde genç palamut meşesi ağaçlarına kestane aşılanarak kestane verimi artırılabilir. Park ve bahçelerdeki palamut meşeleri de aşılanarak çok güzel gelişim sağlanabilir. O açıdan dikkate değer bir proje. Denizli Orman Bölge Müdürlüğümüzle de görüştük. Buldan ve Güney'de, Uşak'ta belirli yerlerde palamut meşelerini aşılayıp, takibini yapıp bunu başarmak istiyoruz."
-"Bu proje Türkiye'nin değişik yerlerinde uygulanabilir"
Orman Bölge Müdürlüğü yaptığı dönemde yabani kestaneleri aşıladığına dikkati çeken Oklu, Türkiye'de kestane kanseri diye bir hastalık olduğunu, bazı yerlerdeki kestaneliklerin bundan çok büyük zarar gördüğünü dile getirdi.
Denizli'de şu an için böyle bir hastalığın söz konusu olmadığına değinen Oklu, bu işin meraklılarının başka yerlerden aşı kalemi getirmemeleri gerektiğini, aşılanması gerekiyorsa Buldan ve Babadağ'daki kestanelerden aşı kalemi alınmasını tavsiye etti.
Oklu, palamut meşesinin kestaneye göre daha sert bir ağaç olduğunu ifade ederek, "Kalemler aşılandıktan sonra en az iki-üç yıl aşının anaca kaynadığı noktayı korumak gerekiyor. Eğer bunlar yapılırsa üçüncü, dördüncü yıldan sonra aşı kalemi ile anaç tamamen kaynaşır ve çok güzel sonuçlar elde edilir. Normalde üç yaşındaki bir aşı o kadar bol meyve vermemesine rağmen üç yıllık aşılarda muazzam bir kestane verimi var. Bu proje Türkiye'nin değişik yerlerine uygulanabilir" diye konuştu.

Meşeye kestane aşısının Antalya'da ve Konya'da denendiğini fakat başarılı olmadığını anımsatan Oklu, Uzunpınar'daki aşılamanın başarılı olmasının önemli bir gelişme olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA