Yozgat’ta Çiftçiler Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisleriyle Daha Kaliteli Ürün Yetiştirecek

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü il genelinde uygulamaya koyduğu 14 tarım danışmanı ile bölge çiftçisinin daha kaliteli ürünler yetiştirmesini hedefliyor.

Yozgat’ta Çiftçiler Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisleriyle Daha Kaliteli Ürün Yetiştirecek

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı köyünde, danışmanlık hizmetlerini yerinde inceleyerek danışmanlık hizmeti alan çiftçilerden İsrafil Arslan’ı ziyaret etti. Özdemir, arazi çalışmalarını yürüten Danışman Ziraat Mühendisi Ayşe Orta’dan yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce yapılan çalışmalarla 3 yıl içerisinde Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmetlerinden önemli mesafeler alındığını belirten Özdemir, 2014 yılında yaklaşık bin çiftçiye 14 tarım danışmanı ile hizmet verdiklerini söyledi.

Verilen danışmanlık hizmetleri sonucunda Yozgat’a ödenecek destekleme miktarının yaklaşık 535 Bin Lira,danışmanlık hizmetlerinin hem istihdam hem de çiftçilerin bilgi ve üretim faaliyetleri bakımından önemli olduğunu vurgulayan Özdemir, “Tarımsal yayım hizmetlerinin etkin yürütülmesi ile üretimde kalitenin artacaktır. Kalitenin artmasıyla da çiftçimi daha fazla gelir elde edecektir. İlde 2012 yılında başlayan tarımsal danışmanlık hizmetleri eğitim ve yayım çalışmaları ile bir tarım danışmanı istihdam edilerek, 45 çiftçiye danışmanlık hizmeti verildi ve 27 bin lira destekleme ödemesi yapıldı. 2013 yılında ise 12 tarım danışmanı istihdam edilerek 677 çiftçiye danışmanlık hizmeti sunuldu ve 406 bin 200 lira destekleme ödemesi yapıldı. Yozgat’ta, 2014 yılında ise 14 tarım danışmanı ve bir yönetici istihdam edilerek 889 çiftçiye danışmanlık hizmeti verildi.

İlde yıl sonu itibari ile 533 bin 400 lira destekleme ödemesi yapılması planlanmaktadır” dedi.

Tarım Danışmanı ve Ziraat Mühendisi Ayşe Orta’da,yöre çiftçisinin ufkunu açmak, üründe verim ve kaliteyi arttırmak ve ürün çeşitliliğini arttırmak için çalıştıklarını söyledi.

Çiftçilere verilen ‘Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği’ kursları ile aspir ve kuşburnu yetiştiriciliğine merak oluşturduklarını vurgulayan Orta, çiftçilerin daha kaliteli ve bol ürün almalarını sağlamak için danışmanlık hizmetini yaptıklarını ifade etti.

Danışmanlık hizmeti alan Çiftçi İsrafil Arslan ise, Sorgun Ziraat Odasında çalışan tarım danışmanlarının önerisiyle kurumaya başlayan üzüm bağı yerine kuşburnu diktiğini anlattı.
Kaynak: İHA