Afganistan'da Taliban Tehdidi 28 Okulu Kapattı

Afganistan'ın doğusundaki Nangarhar kentinde Taliban tehdidinden dolayı 28 okulun kapandığı, binlerce öğrencinin eğitim alamadığı belirtildi.

Nangarhar Eğitim Müdürlüğü Sözcüsü Asef Şerzad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taliban'ın Nangarhar kentinin Deh Bala ilçesindeki öğretmenleri okula gitmemeleri için tehdit ettiğini, bundan dolayı ilçedeki 28 okulun tamamının kapatıldığını söyledi.

Okulların kapanması ile yaklaşık 20 bin öğrencinin eğitimden uzak kaldığını belirten Şerzad, "Taliban okulların tekrar açılması için hapisteki bazı Taliban üyelerinin serbest bırakılmasını ve ilçedeki Taliban militanlarına yemek ve ilaç verilmesini istiyor" dedi.

Sözcü, "Bu öğrencilerin sınavları önümüzdeki günlerde başlıyor. Bu durumun devam etmesi halinde öğrenciler derslerden uzak kalacak. Aşiret liderlerinin yadımı ile okulların açılması için çalışıyoruz" diye konuştu.

Taliban henüz konu ile ilgili açıklama yapmadı. Pakistan sınırı yakınındaki Deh Bala ilçesinde sık sık güvenlik sorunları yaşanıyor. İlçenin bazı bölgeleri Taliban kontrolünde bulunuyor.
Afganistan'ın güneyindeki Kandahar, Helmand ve Uruzgan kentlerinde de Taliban tehditlerinden dolayı yıllardan beri onlarca okul kapalı. Bölgedeki birçok öğrenci sadece dini medreselere gidebiliyor.
Kaynak: AA