'Teknoloji Çocuklarda Obezite ve Diyabeti Tetikliyor'

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakütesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Tarım, teknolojik gelişmelerin çocukların eskiye göre daha az hareket etmesine yol açtığını belirterek, bunun da obezite ve diyabeti tetiklediğini söyledi.

Tarım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, obezite ve diyabetin, son yıllarda insanları tehdit eden en önemli hastalıklar olduğunu anlattı.
Özellikle diyabetin, ilerleyen yaşlarda böbrek ve gözlerde ciddi komplikasyonlara yol açabildiği uyarısında bulunan Tarım, bu rahatsızlığın tip 1 olarak adlandırılanının çocuk yaşlarda başlayan ve vücudun insülin hormonunu üretememesinden kaynaklandığını ve şu an için tam olarak tedavisinin bulunmadığını dile getirdi.
Bu hastalığa yakalananların insülini iğneyle alması gerektiğine işaret eden Tarım, tip 2 diyabetin ise sağlıksız beslenme ve hareketsizlikten meydana geldiği bilgisini verdi.
Tarım, tip 2 diyabet vakalarına özellikle son yıllarda çok sık rastlandığını, genellikle ileri yaşlarda görülen bu rahatsızlığın artık çocuklar ve gençlerde de azımsanmayacak oranda görüldüğünü ifade ederek, "Çocuklar artık eskiden bizim çocukluğumuzda olduğu gibi bisiklete binmeyi, dışarıda top oynamayı tercih etmiyor. Bütün teknolojik gelişmeler aslında insanı oturmaya sevk ediyor. Okul servisleri, asansör, televizyon, otomobil... Bunların hepsi obezite ve diyabeti hazırlayan teknolojik gelişmeler" diye konuştu.

Ailelerin, güvenlik kaygısı nedeniyle çocuklarını pek dışarı çıkarmadığını kaydeden Tarım, özellikle kentlerde öğrencilerin okullarına servislerle gönderildiğini belirtti.

Çocuklara dışarıda vakit geçirmeleri için fazla zaman tanınmadığını vurgulayan Tarım, "Bu yüzden şehircilik alanında da yapılması gereken çok şey var. Güvenli oyun alanları, parklar yapılmalı. Aileler olarak çocuklarımızı hep aktif olmaya yönlendirmeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA