Yemen'de Hükümet Kurma Çalışmaları

Yemen'de eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in liderliğini yaptığı Halk Kongresi Partisi ve Husi Ensarullah Hareketi, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, Basın Ofisi Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'i hükümeti kurmakla görevlendirmesine karşı çıktı.

Halk Kongresi Partisi Sözcüsü Abduh el-Cundi, basına yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanı danışmanlarının söz konusu kararı alırken başarılı davranmadığını savunarak, "Geçmişte yaşananları tekrarlıyorlar" dedi.

Cundi, "Cumhurbaşkanı ve başbakanın güney vilayetlerden olması, diğer nüfus yoğunluğu olan vilayetlerde rahatsızlığa yol açacak. Denge, önemli bir unsur" ifadesini kullandı.
Husi Ensarullah Hareketi yöneticilerinden Ali el-Behiti de Bin Mübarek'in hükümeti kurmakla görevlendirilmesini eleştirdi.

Husilere ait Yemen ajansının haberine göre, Behiti, "Bin Mübarek'in atanması, imzalanan barış ve milli ortaklık anlaşmasını çiğnemek sayılır" diye konuştu.

Behiti, bu siyasetlerle mücadele amacıyla "halk hareketinin ve devrim dalgasının" devam etmesi çağrısında bulundu.
Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Basın Ofisi Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'i hükümeti kurmakla görevlendirmişti.
Yemen'de, yönetim ile başkent Sana'ya giren Husiler arasında 21 Eylül'de imzalanan anlaşmada, "3 gün içinde yeni hükümet kurulması, Cumhurbaşkanı Hadi'nin, hiçbir siyasi partiye üye olmayan birine başbakanlık görevi vermesi, petrol ürünlerine yapılan zamların düşürülmesi, cumhurbaşkanlığına ayrılıkçı Güney Hareketi ve Husilerden birer yardımcı atanması ve Husilerin başkent Sana'da kurduğu protesto çadırlarının kaldırılması" gibi maddeler yer alıyor.

Kaynak: AA