Kazdağları'nın Mantarları Bir Ay Önce Tezgahlarda

Edremit Körfezi'ndeki birçok köylünün geçim kaynağı olan ve Kazdağları'nın eteklerinden toplanan "melki" adlı mantar, bu yıl yağışların da etkisiyle yaklaşık bir ay önce çıktı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Kazdağları'nın sonbahar aylarında bölge halkına sunduğu besleyici gıdalardan mantarlar, pazar tezgahlarındaki yerini almaya başladı.

Önceki seneler göre yaklaşık bir ay önce toplanmaya başlanan melkiler, Edremit Körfezi'ndeki birçok köylünün önemli oranda geçim kaynağı olurken kilogramı 10 liradan alıcı buluyor.
Ormanlık alanlarda çam ağaçlarının altında yetişen mantarlara bölge halkı ve bu dönemde körfeze gelen tatilciler büyük ilgi gösteriyor.
Mineral, vitamin, protein ve lif bakımından zengin olduğu için besleyici değeri yüksek olan mantarlar, kalp krizi ve bazı kanser türlerine de iyi gelmesi dolayısıyla büyük talep görürken, yetkililer tüketimiyle ilgili vatandaşları uyardı.
Edremit Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Acar, gelişigüzel satılan mantarları vatandaşların tüketmelerinin doğru olmadığını söyledi.

Mantarın, Türk yemek kültüründe yer aldığını ancak bu ürünün zehirlisinin de olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Acar, mantarların doğrudan karaciğeri etkileyerek zehirlenmelere neden olduğunu ve geri dönülmesi imkansız durumlara yol açtığını vurguladı.
Bu yıl mantarların Kazdağları'na yağan yağmurlara bağlı olarak zamanından erken çıktığını ifade eden Acar, "Pazarlarda tezgahlarda yerini aldı ama nereden geldiği, menşesi belli olmayan ve halkın tükettiği mantarlardan bir zehirlenme vakası meydana gelse bunun sorumlusu kim olacak? Mantarın nereden geldiği, toplandığı belli değil, yasal dayanağı yok" dedi.

Pazar tezgahlarında satışa sunulan mantarların mutlaka kontrol altına alınması gerektiğine dikkati çeken Acar, bölge melki mantarlarının sıklıkla tüketildiğini ancak riskli olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA