Karakolda İfade Dönemi Bitiyor

Suç mağŸduru vatandaşŸlar ifade vermeleri için artık karakollara çağŸrılmayacak. İçişŸleri BakanlığŸının başŸlattığŸı çalışŸmayla, hırsızlık, kapkaç ve gasp gibi suçlardan mağŸdur olan vatandaşŸların işŸlemleri, polis merkezlerine veya jandarma karakollarına çağŸrılmaları gerek kalmadan olay yerinde alınacak.

İçişŸleri Bakanı Efkan Ala, bir genelge yayımlayarak, polis ve jandarmadan, "yerinde hizmet projesi" kapsamında, mağŸdur vatandaşŸların işŸlemlerini, olay yerinde ya da vatandaşŸın uygun bulacağŸı bir yerde yürütmelerini istedi.
Emniyet Genel MüdürlüğŸü AsayişŸ Dairesi BaşŸkanlığŸınca hazırlanıp Bakanlık tarafından tüm valiliklere gönderilen genelgede, güvenlik hizmetlerinde vatandaşŸ memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmanın, kolluk kuvvetlerinin temel ilkeleri arasında yer aldığŸı belirtildi.
VatandaşŸ memnuniyeti için güvenlik hizmetlerinin en kısa zamanda, en yakın yerden ve ilk kademeden sunulabilmesinin büyük önem taşŸıdığŸı ifade edilen genelgede, kolluk kuvvetlerinden, suç mağŸduru vatandaşŸları karakola çağŸırma yerine evine veya işŸ yerine giderek hizmet vermeleri istendi.
-Karakola çağŸrılmayacak
Bakanlıkça başŸlatılan çalışŸmayla özellikle hırsızlık, kapkaç, gasp gibi suçlarda şŸikayetçi veya mağŸdurların işŸlemlerinin daha kısa sürede bitirilmesi amaçlanıyor. Bunun için vatandaşŸın müracaat, olay yeri, görgü, tespit ve bilgi alma tutanakları polis merkez amirlikleri veya jandarma karakol komutanlıklarına çağŸrılmadan, olay yerinde düzenlenecek.
Yasal zorunluluk gerektirmeyen durumlarda, mağŸdurun veya bilgi sahibi konumundaki engellilerin işŸlemleri bulundukları yerde yapılacak.
Suçtan zarar gören veya bilgi sahibi durumundaki kadınlarla ilgili işŸlemler ise kadın görevlilerce yürütülecek. Kadın görevlinin bulunmaması durumunda söz konusu şŸahısların müracaatları polis merkezi veya jandarma karakollarına davet edilerek alınacak.
Trafik kazalarında mağŸdur ve şŸikayetçilerle ilgili işŸlemler de kaza yerinde tamamlanacak. Ancak söz konusu kişŸilerin sağŸlık durumları elvermemesi durumunda işŸlemler sevk edildikleri sağŸlık kuruluşŸlarında tamamlanacak. şžahısların polis merkezlerine gelmesine gerek kalmayacak.
-Sivil görevliler hizmet verecek
Kolluk kuvvetlerince gerçekleşŸtirilen adli ve idari nitelikteki tebligat işŸlemleri de ilgili kişŸilerin ev veya işŸ yerlerine giderek yapılacak.
İhbar ve müracaatın gizlilik veya hassasiyetine göre vatandaşŸların bulunduğŸu yerlerde verilen hizmetlerin sivil görevlilerce yürütülmesine özen gösterilecek. Hassas ihbar ve müracaatlarda vatandaşŸın evine resmi üniformalı polis gitmeyecek.
İşŸlemlerin polis merkezlerinde veya jandarma karakollarında yürütülmesi zorunluluğŸu olmadığŸı sürece vatandaşŸlarla öncelikli olarak telefonla iletişŸime geçilecek. Onlara görevlilerin bulundukları yere geleceklerine ilişŸkin bilgi verilecek.
Uygulamanın etkin ve hızlı yürütülmesi için gerekli görülmesi durumunda yaya veya motorize ekip sayıları da arttırılacak.
 
Kaynak: AA