'Beş Metrekarelik Büroda Yüzlerce Sigortalı Göstermişler'

Kütahya'da, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) denetmenlerince yapılan kontrollerde, son bir yılda 30 paravan şirket kurulup 2 bin 389 kişinin usülsüz olarak sigortalı gösterildiği ve onlardan 2,4 milyon lira toplandığı belirlendi.

Denetimlerde, şirketlerden biri için beş metrekarelik büroda kağıt üzerinde yüzlerce sigortalı çalışan gösterildiği de ortaya çıktı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, SGK denetmenleri, ilde son bir yılda "naylon şirket" kurarak vatandaşları sigortalı gösteren kişileri takibe aldı. Bu süreçte yürütülen denetimlerde, 30 paravan iş yeri kurulup 2 bin 389 kişinin usulsüz olarak sigortalı gösterildiği saptandı.
Görevliler, normalde hiçbir iş yerinde çalışmayanların sigortalı gösterildiğini ve sahte belgelerle sağlık imkanlarından yararlananlardan bazılarının emekliye ayrıldığını tespit etti.
Kendilerini mali müşavir veya muhasebeci olarak tanıtan zanlıların, özellikle gelir ve eğitim düzeyi düşük vatandaşları hedef aldığı belirlendi. Bu kişilerden prim adı altında aylık 130-250 lira toplayan şüphelilerin, paravan şirketlerinde çalışıyor gibi gösterip onları e-bildirge yöntemiyle SGK'ya kaydettirdiği ve aldıkları paraları SGK'ya ödemediği tespitinde bulunuldu.
Şüphelilerin, bir şirket için bildirilen beş metrekarelik büroda bile yüzlerce sigortalı çalışan göstererek 2,4 milyon lira haksız kazanç sağladığı, devletin zararının ise 1,4 milyon lira olduğu sonucuna ulaşıldı.
Sadece kağıt üzerinde var olan, çoğunlukla inşaat ve taahhüt işlerinde kurulan iş yerleri için bildirilen 358 bini aşkın prim gün sayısı iptal edildi.
İlgili makamlar, söz konusu dolandırıcılıkla ilgili soruşturma başlattı.
Kaynak: AA