Endonezya'nın Yeni Cumhurbaşkanı Görevine Başladı

Endonezya'da 9 Temmuz'da düzenlenen seçimleri kazanarak cumhurbaşkanlığını kazanan Joko Widodo yemin ederek resmen görevine başladı.

Ülkesinde uzlaştırıcı kişiliğiyle tanınan Widodo, resmi törenle görevi Susilo Bambang Yudhoyono'dan teslim aldı. Başkent Jakarta'daki parlamento binasında düzenlenen törene Avustralya Başbakanı Tony Abbott ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de katıldı.

Törenin düzenleneceği binaya üstü açık atlı arabayla gelen yeni cumhurbaşkanına sokaklardaki yaklaşık 50 bin Endonezyalı sevgi gösterisinde bulundu. Parlamento Başkanı Zulkifli Hasan, yeni cumhurbaşkanı Widodo'yu ''değişen gücün barışçıl ismi ve onuru'' şeklinde tanıtarak kürsüye davet etti.
Devir teslim töreninde konuşan Widodo, Endonezya toplumunun her kesimine birlikte omuz omuza daha çok çalışmak için elini uzatacağını belirterek, ''Bölünmeler içerisinde tıkanırsak asla büyük bir ulus olamayız'' dedi.

Widodo'nun, seçimlerdeki rakibi eski general Prabowo Subianto'yu kendisi için "ortak ve arkadaş" olarak tanımlaması büyük alkış aldı.
''Jokowi'' olarak da tanınan Widodo, gelecek beş yıllık dönemde ada ülkesi Endonezya'nın deniz gücünü artırmasını ve devlet hizmetlerinin halkın tüm kesimine ulaşmasını sağlamayı amaçlıyor.
Endonezya'da 9 Temmuz'da yapılan devlet başkanlığı seçiminde galip gelen 53 yaşındaki Widodo, az tanınan bir mobilya satıcısıyken, 2005 öncesinde Solo kentinin belediye başkanlığına seçildi ve 2012 yılındaysa Cakarta Valisi oldu. Dürüstlüğüyle tanınan ve yerel halkın sorunlarını dinlemek için başkentin farklı bölgelerine yaptığı habersiz ziyaretlerle meşhur olan "Jokowi" pek çok Endonezyalı tarafından "halktan biri" olarak görülüyor.
Endonezya'nın yedinci cumhurbaşkanını belirlemek için Temmuz ayında yapılan seçimi, oyların yüzde 53'ünü alan Joko Widodo kazanmış, rakibi Prabowo Subianto seçimlerde hile yapıldığı iddiasıyla mahkemeye başvurmuştu. Mahkeme süreci iki hafta sürerken, Anayasa Mahkemesi'nin Joko Widodo'yu haklı bulmasıyla Widodo cumhurbaşkanlığını ilan etmişti.
Endonezya, 250 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olmasının yanı sıra dünyanın en yoğun Müslüman nüfusuna sahip. Ülkede altın, petrol, kömür ve palmiye gibi zengin kaynaklar bulunuyor.
Endonezya'nın bağımsızlığını kazanmasının ardından ilk defa bir cumhurbaşkanı askeri elitler ve siyaset dünyasının dışından seçilmiş oldu.
Kaynak: AA