Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan Azerbaycan'da

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinin herhangi bir proje değil, kardeşlik, birlikte kalkınma ve güçlenme projesi olduğunu söyledi.

Elvan, Bakü'de düzenlenen "Uluslararası Bakü-Tiflsi-Kars (BTK) Demiryolu Projesi" konferansında yaptığı konuşmada, BTK ve Türkiye'de gerçekleştirilen ulaştırma projeleriyle ilgili bilgi verdi.
Konuşmasına, BTK projesinin tarihsel önemine işaret ederek başlayan Elvan, bu hat ile sadece topraklardan topraklara değil, gönüllerden gönüllere sevgi ve kardeşlik hattı kurduklarını vurguladı.
Siyasi, iktisadi ve toplumsal alanlarda işbirliği yapmak, kardeşlik hattını korumak zorunda olduklarını ifade eden Bakan Elvan, "BTK demiryolu projesi herhangi bir proje değil, bir kardeşlik projesidir, birlikte kalkınma ve güçlenme projesidir" dedi.

Konuşmasını Türkiye'de demiryolu sektörüne yapılan yatırımlarla ilgili bilgi vererek sürdüren Elvan, "2003-2013 yılları arasında demiryolu sektörüne yaklaşık 32,5 milyar TL yatırım yapılmıştır. 2023 yılı hedefimiz ise 12 bin kilometresi yüksek hızlı ve hızlı olmak üzere toplam 25 bin kilometre demiryolu ağına sahip olmaktır" diyerek mevcut sistemin yenilenmesi ve modernizasyon çalışmalarına da hızla devam ettiklerini kaydetti.

İpek Yolu güzergahı üzerinde oluşturmak istedikleri yüksek hızlı ve hızlı demiryolu ağını, batıda Edirne'ye, doğuda ise Kars'a kadar uzatmayı planladıklarını belirten Bakan, demiryolu projeleri içerisinde en önemlisinin Marmaray Projesi olduğunu ve bu hatta günlük 1 milyon yolcu taşımayı hedeflediklerini kaydetti.

Bir diğer İpek Yolu ulaşım hattının Marmaray'ın kardeşi olan ve İstanbul Boğazı'nı deniz altından geçen Avrasya Tüneli olduğunu söyleyen Elvan, dünyanın sayılı havalimanlarından biri olacak İstanbul 3. Havalimanının ise çağdaş ve önemli bir İpek Yolu hattı olacağını söyledi:
Türkiye'nin gerçekleştirdiği projelerin sadece kendisi için değil, bölge ülkeleri için de büyük katkı sağlayacağını ifade eden Bakan, "Bu projeler, Türkiye ile bütün Orta Asya, Kafkasya ve Asya ülkelerinin Avrupa'ya daha kolay ulaşmasını sağlayacaktır" dedi.

BTK Demiryolu Projesinin öneminden de bahseden Bakan Elvan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"BTK kapsamında Türkiye sınırlarında 700 milyon dolarlık yatırımla 79 kilometrelik yeni demiryolu yapımı öngördük. Bu projenin tamamlanmasıyla modern İpek Yolu için çok önemli bir hat tesis edilmiş olacaktır. Yıl sonunda Türkiye kısmı tamamlanacak. Proje hem üç ülkeyi birleştirecek hem de Kazakistan ve Türkmenistan'ın limanları bu hattı kullanacak. Orta Asya'nın Hazar üzerinden Türkiye'ye bağlanması ve Marmaray projesi ile ulaşım Avrupa-Orta Asya arasında daha kısa, daha güvenli ve çevreye daha duyarlı bir yol üzerinden sağlanacaktır. Bölge ülkelerinin ulaştırma altyapıları birbirine bağlanacaktır. Çin, Hazar bölgesi ve Orta Asya'nın Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlantısı gerçekleşecektir. Bölgesel ekonomik kalkınmanın önü açılacak, kültürel ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkı sağlanacaktır."
Bölge ülkelerine bazı tavsiyelerde de bulunan Bakan Elvan, ulaşım ağlarının geliştirilmesi için, tranzit koridor altyapılarının iyileştirilmesinin, taşımacılık ve sınır hizmetlerinin kolaylaştırılmasının önemine vurgu yaparak ülkelerin demiryolu yatırımına önem vermesi ve bölgedeki lojistik merkezlerin sayının artırılması gerektiğini belirtti.


Kaynak: AA