Alman Germanwings Pilotları ve Deutsche Bahn Çalışanları Grev Kararı Aldı

Alman pilot sendikası Cockpit (VC), Lufthansa'ya bağlı Germanwings havayolu şirketi pilotlarının perşembe günü 12 saatlik iş bırakma eylemi yapacağını duyurdu. Almanya Tren Makinistleri Sendikası (GDL) da Almanya genelinde 14 saatlik grev başlattıklarını açıkladı.

VC'den yapılan açıklamada, perşembe günü 12.00 ile 23.59 saatleri arasında uygulanacak ve Almanya'da tüm uçuşları etkileyecek grevle yeni toplu iş sözleşmesinin imzalanmasının hedeflendiği kaydedildi.
Açıklamada, Lufthansa'nın VC'nin tüm anlaşma önerilerini kabul etmediği ve şartları daha da zorlaştırdığı belirtilirken, Lufthansa müşterilerinin gelecekte daha fazla grevi dikkate alması gerektiği vurgulandı.
Ağustos başından beri yedinci kez iş bırakma eylemi düzenleyen pilot sendikası, Almanya genelinde 9 bin 500 üyeye sahip. Sendikanın nisan ayında yaptığı uyarı grevinde, Lufthansa yaklaşık 3 bin uçuşunu iptal etmiş ve bu iptallerden 400 bin yolcu etkilenmişti.
Almanya'da havayollarındaki grevin yanı sıra demiryollarında da grev var. Almanya Tren Makinistleri Sendikası, Almanya Demiryolları Deutsche Bahn ile ücret artışı ve çalışma saatleri konularındaki anlaşmazlık nedeniyle bugün iş bırakma eylemi yapacağını duyurdu.
Almanya genelini kapsayan ve saat 14.00'da başlayan grev, perşembe günü saat 04.00'a kadar sürecek. Greve GDL üyesi makinist, yönetici, restoran çalışanı, eğitmen ve diğer kademelerdeki tüm personelin katılacağı belirtildi.
GDL'nin talepleri arasında haftalık çalışma saatinin iki saat düşülerek 37 saate indirilmesinin yanı sıra yüzde 5'lik ücret artışı bulunuyor.
GDL eylül ayında da 3 saatlik iş bırakma eylemi yapmış ve Frankfurt merkez tren istasyonunda grev sebebiyle çok sayıda yolcu seyahat planını değiştirmek zorunda kalmıştı.
Kaynak: AA