Türk Kültürü Bilimsel Toplantılarla Anlatılacak

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca (AKM) Balkanlar'da Ahilik kültüründen 1. Dünya Savaşı'nın Türk kültürüne etkisine, yazar Orhan Kemal'den Şemsettin Sami'ye, İbni Sina'nın tıp kitabının Türkçe'ye kazandırılmasından Abdulkadir Meragi'nin 17 eserine albüm yapılmasına kadar çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

AKM Başkan Yardımcısı Şaban Abak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurumun, Türk düşüncesi başta olmak üzere, edebiyat, mimari, mutfak, müzik, Türk halısı, çinisi, taş işçiliği gibi dünyada Türkler tarafından geliştirilmiş, yaşatılmış ne kadar kültür alanı varsa, bütün bunların tespit edilmesi, tanıtılması ve yaygınlaştırılması amacıyla bilimsel nitelikli toplantı ve yayın yaptığını anlattı.
Kurumun kadroları ve çalışma prensiplerinin 2011 yılında çıkarılan kanunla yenilenmesini anımsatan Abak, böylece kurumun çalışma kapasitesi de üretilen kültür ve sanat hizmetlerinin de arttığını belirtti.

Abak, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun bir dönem geçireceklerini vurgulayarak, aralık ayına kadar pek çok ulusal ve uluslararası sempozyum gerçekleştireceklerini bildirdi.
-1. Dünya Savaşı'nın kültürümüze etkisi
Etkisi hala görülen 1. Dünya Savaşı'nın 100| yıldönümü sebebiyle 31 Ekim-2 Kasım'da, Çankırı Karatekin Üniversitesi işbirliğinde bir sempozyum yapılacağını kaydeden Abak, savaşın kültür, edebiyat ve medeniyette büyük tesiri olduğunu vurguladı.
Osmanlı Devleti'nin parçalandığına, şehirlerin işgal edildiğine değinen Abak, şunları dile getirdi:
"Bu şehirlerimizdeki sanat eserlerimiz yağmalandı. Libya, Mısır'daki kütüphanelerimiz yağmalandı. Bursa'daki İstanbul'daki, İzmir'deki kütüphanelerimizdeki el yazmaları, Erzurum'da Selçuklular dönemindeki medresenin kapısı, Çifte Minareli medresenin kapısı, Diyarbakır Cizre Ulucami'nin kapısı, Konya Akşehir'de Seyit Mahmut Hayrani'nin türbesindeki sandukalar... Bütün bunlar yağmalandı, şu anda bunların hepsi Avrupa müzelerinde. Strazburg'dan Petersburg'a pek çok ülkede büyük müzelerde bu eserlerimiz maalesef sergileniyor. Bunlar çalınıp sergilenmesi başarılanlar. Bir de yakılıp yıkılıp tahrip edilenler var. Dolayısıyla bütün bu acıların, yıkımların toplum hafızamıza, sözlü ve yazılı edebiyatımıza yansılamaları söz konusu. AKM olarak 1. Dünya Savaşının 100| yılında, savaşın kültürümüzün ve kültürel varlıklarımızın tahrip ediliş boyutuna dikkat çekmek istiyoruz."
-Balkanlar'da Ahilik
Abak'ın verdiği bilgilere göre diğer etkinlikler ise şöyle:
Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, Ahi Evran ve Uluslararası Balkan üniversitelerinin işbirliğiyle "Balkanlarda Türk Kültürü ve Ahilik" konulu uluslararası bir sempozyum düzenlenecek. Kırşehir, Ankara, Çankırı yöresinde temelleri atılan daha sonra tüm Anadolu'ya yayılıp 12. yüzyıldan izleri bugüne kadar süregelen, Türk-İslam kültürünün Anadolu ve Balkanlar'da yerleşmesinde önemli rol alan Ahilik, 16-19 Ekim'de yapılacak. Sempozyumda Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak, Prof. Dr. Mefail Hızlı, Prof. Dr. Ahmed Sherif'in de aralarında bulunduğu yurt içi ve yurt dışından 30'u aşkın önemli isim konuk edilecek.
-Orhan Kemal Bilgi Şöleni
Türk edebiyatının önemli kalemlerinden Orhan Kemal, "Doğumunun 100| Yılında Orhan Kemal Bilgi Şöleni" ile 16-18 Ekim'de anılacak. Adana'da, Çukurova Üniversitesi işbirliğiyle yapılacak bilgi şöleniyle 72. Koğuş, Hanımın Çiftliği, Cemile, Ekmek Kavgası, Baba Evi gibi birçok önemli eserin sahibi Orhan Kemal, 21. yüzyılın ışığında yazarlığı ve eserleriyle yeniden değerlendirilecek.
- Şemsettin Sami Bilgi Şöleni
İlk Türkçe sözlük "Kamus-ı Türki" başta olmak üzere Türk kültür ve edebiyatına önemli eserler kazandıran Şemsettin Sami'nin vefatının 110'uncu yılı dolayısıyla Kosova'nın başkenti Priştine'de, 23-25 Ekim'de "Şemsettin Sami Uluslararası Bilgi Şöleni" gerçekleştirilecek. Bilinmeyen yönlerinin de ele alınacağı 8 oturumluk sempozyumun ardından, Şemsettin Sami'nin çocukluğunun geçtiği Arnavutluk'a 30 bilimadamı ile bir gezi düzenlenecek.
-15. yüzyıldan 17 eserlik müzik albüm
UNESCO'nun 2014 anma ve kutlama yılına dahil edilen müzisyen Abdülkadir Meragi'nin "Makasıdü'l Elhan"ın adlı müzik kitabının yazılışının 600| yılı dolayısıyla Abdülkadir Meragi'nin bugün ulaşan 17 eseri bir araya getirilecek. AKM'nin Gazi Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarına hazırlattığı albümle Türk ve İslam müziğinde büyük etki bırakan Abdülkadir Meragi'nin eserleri yeniden hayat bulacak. Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaşar yönetiminde ekibin albüm çalışması tamamlandığında ise bir konser verilecek.
Ayrıca, Abdülkadir Meragi'nin önemli eseri Makasıdü'l Elhan, Doç. Dr. Recep Uslu çevirisiyle Türkçeye kazandırılacak.
-Matrakçı Nasuh panel ve sergisi
UNESCO 2014 Anma ve Kutlama Listesine Türkiye'nin önerisiyle kabul edilen ünlü Türk silahşoru, minyatür ustası, tarihçi Matrakçı Nasuh'un vefatının 450| yılı dolayısıyla 6 Kasım'da Dolmabahçe Sarayı'nda Prof. Nurhan Atasoy, Prof. Feridun Emecan ve Erhan Afyoncu'nun katılacağı bir panel düzenlenecek. Panelin ardından, Matrakçı Nasuh'un bugün hala büyük önem taşıyan "Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn" adlı eseri başta olmak üzere çeşitli eserlerinden seçme bir sergi de ziyarete açılacak.
-İbni Sina'nın tıp kitabı Türkçe'de
İbni Sina'nın ünlü eseri El Kanun Fi't-Tıp, yazılışının bininci yılında günümüz Türkçesi ile basılacak. Bir doktorun bilmesi gereken tüm bilgilerin özeti olan eserin, Prof. Dr. Esin Kahya'nı çevirisiyle 1'inci, 2'inci ve 5. ciltleri basıldı, üçüncü cildi ise iki ay içinde basılacak. Bunun yanı sıra önemli bilim insanlarının katılımıyla 19 Aralık'ta "İbni Sina" paneli düzenlenecek.
Öte yandan AKM, "Kültür Söyleşileri" adıyla 8 ay boyunca söyleşiler gerçekleştirecek. Sanat, siyaset, edebiyat, müzik ve sinema çevrelerinden isimlerin konuk edildiği, her çarşamba saat 16.00'da, kurumun konferans salonunda yapılan söyleşilere isteyen herkes ücretsiz olarak katılabilecek.
Kaynak: AA