Akşehir’de Bariyer Protestosu
Konya’nın Akşehir ilçesine bağlı Kozağaç ve Sorkun mahallelerinde yaşayan vatandaşlar hemzemin geçitte meydana gelen kazalara dikkat çekmek amacıyla eylem yaptı.
29 Eylül 2014 tarihinde Akşehir-Kozaağaç Mahallesi hemzemin geçidinde öğrenci servisi ile yük treninin çarpışması sonucunda 1 öğrenci ölmüş, 15 öğrencide yaralanmıştı. Aynı yerde değişik tarihlerde meydana gelen kazalarla birlikte son kazayı protesto etmek ve yetkililerin dikkatlerini buraya çekmek amacıyla bölge halkı D-300 karayolu Sorkun kavşağında toplanarak eylem yaptı. D-300 karayolunda vatandaşlar tarafından yapılan eylem alanına Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin’de gelerek vatandaşların sorularına cevap verdi.
Kozaağaç Mahallesi Muhtarı Mahmut Ateş, Kaymakam Sezgin’e Sorkun kavşağında ve Kozaağaç hemzemin geçidinde sık sık kaza olduğunu belirterek hemzemin geçitlerle ilgili yeterli önlemin alınmadığını ifade ederek yardım istedi.
Eyleme katılan vatandaşlardan bir kişi ise, Kaymakam Sezgin’e bariyer olsaydı o şoför arkadaş oradan kesinlikle geçemezdi” diyerek hemzemin geçitlerin tehlikesine dikkat çekti.
Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin da, vatandaşların sorularına “Hepinize geçmiş olsun. Biz o gün geldik, acınıza ortak olduk, çocuklarımıza acil şifalar diliyorum. Oradaki kazayı sizde biliyorsunuz tren 25 kilometre hızla geliyor. Orada bir araç duruyor ve bu servis şoförü duran aracı sollayarak yola çıkıyor. Hemzemin geçidinin her iki tarafına da baktığımızda yol tren yakın mesafede görülebilecek ve durulabilecek durumda. Yani yakın mesafede dahi o hızla uzaktan da treni görebilecek durumdasınız. Hızlı gelse bile yani siz orada dikkat etmeyerek trenin önüne çıkıp kazaya sebep oluyorsanız burada artık ciddi anlamda bir ihmal var. Bu ihmal diğer şeylerin yapılmamasına engel değil. Ama bununla ilgili olarak biz gerekli yetkililerle görüşmeleri sağladık ve buna ilişkin kısa zamanda bariyer konulmasına dönük bir çalışma yapılacak; bariyer konulacak. Bunlar teknik işler, proje işi; dolayısıyla evveliyatını ben bilemiyorum. Ancak evveliyatı ile ilgili olarak gerekli çalışmayı öğreneceğiz, ne yapılmış, ne yapılacak bunlarla ilgili olarak ta sizleri bilgilendireceğiz. Şimdi bu bölgede üç bin dört bin civarında nüfus var galiba. Dolayısıyla hemzemin geçit üzerinde bir alt geçit ve üst geçit yapılabilmesi için en az 30 bin nüfus olması gerektiğine ilişkin bir bilgi biliyorum. Dolayısıyla bu anlamda bu nüfus böyle bir çalışma yapılmasına belki mevzuat yönüyle elverişli değildir. Ama yine de Devlet Demir Yolları yetkilileriyle önce bir görüşme yaptık. Görüşme sonucunda yine Bölge Müdürümüzle görüşeceğim ve sizlerin taleplerini ileteceğim. Yapılması gereken neyse bunlar yapılacaktır. Vatandaşımızın feryadına kulak veriyoruz. Özellikle öğrenci velilerimizin bu sıkıntısını görüyoruz. Bunlarla ilgili bir çalışma mutlaka yapacağız ama öncelikle sürücülerimiz öncelikle bizler kurallara uyacağız arkadaşlar kurallara uymadığınız sürece ne yaparsanız yapın alt yapı olarak kazaya siz bir kere kazaya davetiye çıkarırsınız. Bu en son olayın adı budur. Dikkatsizlik ve ihmal tamamen kazanın sebebidir. Alt yapıda burada eksiklikler kazaya sebep olmamıştır. Ama dediğim gibi alt yapıyla ilgili süreci hızlandırarak bariyer konulmasını temin edeceğiz. Bana verilen süre 1 hafta 10 gün içerisinde tamamlayacağız denildi" diye konuştu.
Kaymakam Yalçın Sezgin’in konuşmasının ardından vatandaşlarda olaysız bir şekilde dağıldı.