Annelerin Birbirine Güven Telkin Ettiği Organizasyon

Tecrübe ve duygularını paylaştığı ortam sunan "La Leche League" adlı organizasyon ile annelere, kendilerine güven duygusu aşılanıyor.

ABD'de 1956 yılında 7 anne, emzirirken başlarından geçen zorlukları paylaşmak, birbirlerine destek olmak ve yanlış bilgilerini düzeltmek amacıyla bir araya gelir. Düzenli toplanan ve birbirlerine adeta grup terapisi yapan emziren annelerin toplantıları, çevreden ilgi görmeye başlar. 7 anne, 1956 yılının Ağustos ayında ABD'nin Illinois eyaletinde "La Leche League" adıyla bir dernek kurarak gruplarını resmiyete döker.
Dernek faaliyetleriyle ABD'de annelerin bebeklerini emzirme oranının yüzde 20 artması, dünyanın ilgisini çeker. 7 annenin öncülüğünde kurulan dernek, 1960 yılından itibaren uluslararası boyut kazanır. Günümüzde 68 ülkede faaliyet gösteren "La Leche League", İspanyolca'da "Süt organizasyonu" anlamına geliyor. Uluslararası sağlık örgütlerinin de desteklediği gönüllülük esasına dayanan organizasyonun dünya genelinde yaklaşık 2 bin lideri bulunuyor.
Antalya'da "La Leche League"in liderliğini, iki çocuk annesi Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Fransız Charlotte Codron yapıyor.
Codron, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıldır ailesiyle Türkiye'de yaşadıklarını, organizasyon sayesinde çok güzel kazanımlar edindiğini, hayata daha bilinçli bir anne olarak baktığını söyledi.

İlk çocuğu doğduktan sonra emzirmede bazı sıkıntılar yaşadığını, yaptığı araştırmalar sonucu "La Leche League" ile tanıştığını anlatan Codron, kızını sütten kestikten sonra da grup üyeliğini bırakmadığını belirtti.

Gerekli aşamalardan geçtikten sonra uluslararası geçerliliği olan "liderlik" sertifikasını aldığını bildiren Codron, emzirme sorunu yaşayan etrafındaki annelere yardımcı olmaya çalıştığını dile getirdi.
Türkiye'de emzirme oranının Avrupa'ya kıyasla çok daha iyi düzeyde olduğunu vurgulayan Codron, "Avrupa ülkelerinde hamile kalan bir anne 'acaba emzirmeli miyim, yoksa emzirmemeli miyim' diye düşünür fakat Türk annelerin büyük çoğunluğu bu ikilemi yaşamıyor, emzirme taraftarı oluyor" dedi.

- Anneden anneye destek
"La Leche League"in amacının "anneden anneye destek" olduğuna işaret eden Codron, toplantılarının ders veya seminer niteliğinde olmadığını kaydetti.

Codron, "Bir anne içgüdüsel olarak çocuğuyla alakalı her şeyi bilebilir, yeter ki kendine güvensin. Buluşmalarımızda annelerin kendilerine güvenini sağlamak istiyoruz" diye konuştu.

Codron, pek çok annenin doğum yaptıktan sonra sosyal çevresinden soyutlandığına değinerek, yeni doğum yapan bir annenin ilk gündeminin bebeği olduğunu fakat arkadaş çevresinde bu atmosferi yakalayamadığı zaman yalnızlaştığını vurguladı.
Türkiye'de yeni bebek sahibi olan annelere aileler çok destek verse de akran desteğinin daha fazla önem taşıdığına dikkati çeken Codron, şöyle devam etti:
"Türk aileler, diğer ülkelere kıyasla emzirmeye önem vermesinin yanında bazı yanlış bilgilerle de hareket edebiliyor. Bu ancak bilgiyle düzelebilir. Düzenlediğimiz aylık toplantılarda asla bir öğretmen-öğrenci veya uzman-dinleyici ilişkisi bulunmuyor. Annelere sadece gerektiği yerlerde müdahale ediliyor. Anneler, içlerinden geldiği gibi tecrübe ve sıkıntılarını birbirlerine anlatıyor."
- Her anne bir uzmandır
Codron, her annenin çocuğunun en iyi uzmanı ve en iyi anlayanı olduğunu dile getirerek, "Emzirme içgüdüseldir. Bebeğini emzirdikten sonra aç olduğunu, telaşa kapılmadan hissedebilir fakat her annenin bu yaradılışındaki içgüdüsünün yanında önemli bir bilgi donanımına sahip olması gerekiyor" ifadesini kullandı.
- Kolombiyalı genç anneden çok kültürlü emzirme
Toplantılara katılan Kolombiyalı 23 yaşındaki Carolina Avşar, Amerika'da gazetecilik okurken bir Türk akademisyenle tanışıp evlendi. 3 yıldır Antalya'da yaşayan Avşar, 2 erkek çocuğa sahip.
Emzirme toplantılarına katılmaktan büyük keyif aldığını, farklı bir kültürde, ailesinden uzakta 2 bebek büyütmenin zorluklarını paylaşacak arkadaş bulmanın mutluluğunu yaşadığını dile getiren Avşar, kendisi gibi genç yaşta anne olan ve desteğe ihtiyaç duyanların bu gibi organizasyonlarla sosyal hayata uyum sağladığını anlattı.
İzlenimlerini, çok kültürlü büyüttüğü bebekleriyle ilgili kafasındaki soruları katılımcılarla paylaştığını, birçok noktada da faydalandığını kaydeden Avşar, önümüzdeki dönemlerde etkinlikte yaşadıklarını kitaplaştırmayı planladığını söyledi.

- "Anneler emzirirken birbirlerine terapi yapıyor"
Kızı 3,5 yaşına gelmesine rağmen toplantılara devam eden fotoğraf sanatçısı Deniz Kurt Duruöz da katıldığı ilk toplantıdaki duygusal atmosferi unutamadığını, katılanların hikayelerini paylaştıkça gözlerin yaşardığını belirtti.

Her annenin doğumdan sonra emzirmeyle ilgili bazı sıkıntılar yaşadığına işaret eden Duruöz, "Emzirirken zorlanıyor ve kendimi kötü hissediyordum. Toplantıda annelerin yaşadıklarını ve endişeleri öğrenince yalnız olmadığımı anladım. Kendime güvenimi güçlendirdim. Anneler emzirirken birbirlerine terapi yapıyor" dedi.

Gemi kaptanı Esra Erikçi Bilgin ise ilk çocuğu 40 günlükken işe geri dönmek zorunda kaldığı için sağlıklı bir emzirme dönemi yaşayamadığını, ikinci çocuğu döneminde Antalya'ya taşındıklarında "La Leche League" ile tanıştığını ifade ederek, başaramayacağını düşündüğü emzirmeye 10 aylık olan kızıyla hala devam ettiğini anlattı.
Sınıf öğretmeni Ferhan Kaboğlu da doktorunun "Mamaya başla, sütün yetmiyor" demesiyle kızına 1 ay hazır mama verdiğini fakat toplantılara katıldıktan sonra aslında sütünün yettiğini anladığını, mamayı keserek bebeğini sadece anne sütüyle beslediğini kaydetti.

Kaynak: AA