Türk İmplantı 18 Ülkeye İhraç Ediliyor

Prof.Dr. Bülent Katiboğlu, ilk yüzde 100 yerli implantı olan ’İmplant KA’nın Türk Cumhuriyetleri’nden Avrupa’ya kadar 18 ülkeye ihraç edildiğini belirtti.


Prof.Dr. Bülent Katiboğlu, 30 yıllık hayalini gerçekleştirerek, ilk yüzde 100 Türk implantı olan ‘İmplant KA’yı içinde çeşitli üniversitelerden akademisyenlerinde yer aldığı 50 kişilik bir ekiple tasarladı. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Bülent Katiboğlu, diş yerini tutan bir vida, yapay diş kökü olarak tanımlanan implantın başta ülkemizde olmak üzere birçok ülkede tedavi amacıyla kullanıldığını belirtti.

Diş kaybının tek nedeninin çürük olmadığını, yaşın ilerleyip kemiklerin erimesiyle de diş kayıpları meydana geldiğini söyleyen Prof.Dr. Katiboğlu, şunları söyledi: “Hastalar, dişlerine yeniden kavuşmak veya dişinin yerine geçebilecek bir protezi taşımak istiyor. Hastalar öncelikle yapılan implantın fabrikasının, fabrika garanti belgesinin olmasına dikkat ediyor. Bu doğrultuda Sağlık Bakanlığı tarafından da bir takım tedbirler alınarak yurt dışından implantların getirilmesin de artık belli kurallar dikkate alınıyor.”

SAHTE İMPLANT ENFEKSİYON NEDENİ
İmplantların sağlıklı hijyenik koşullarda üretilmesinin önemi üzerinde duran Prof.Dr. Bülent Katiboğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uygun koşullarda üretilmeyen implantlar kemik enfeksiyonlarına ve diğer hastalıklara da sebep olabilir. Mikro organizmaların bir şekilde kan yoluyla yayılmasına sebep olabilecek sağlıksız implantlar insan hayatı için çok büyük risk taşıyor. Çenelerin farklı bölgelerinde çalışıyoruz, eğer implantta bir enfeksiyon varsa baş ve boyunda büyük cerahatlere (apse) neden olabiliyor.”

TÜRK İMPLANTI İHRAÇ EDİLİYOR
Yıllardır üzerinde çalıştığı implantın şimdiye kadar Türkiye’de üretilmiş en kapsamlı implant ürünü olduğunu söyleyen Prof.Dr. Katiboğlu, şöyle konuştu: “İmplant KA, 18 ülkeye ihraç ediliyor, şimdiye kadar Türk Cumhuriyetleri’nde hatta Avrupa’da başarıyla uygulandı. İmplant KA, bizim için önceleri fikirdi, hayaldi, çalışarak teknik branşlardan öğretim üyeleri ile de işbirliği yaparak yaklaşık 50 kişilik kadroyla projeyi gerçekleştirdik. Bilimsel platformda özellikle İstanbul Üniversitesi’ni baz alarak hem araştırma geliştirme olarak hem doktora çalışmaları doktora tezi şeklinde de geliştiriyoruz. Dünyada kalite olarak ilk 10 sıradayız. Türk implantı olarak sayısal ve literatür olarak ta markalar içerisine gireceğiz.” İmplant KA’nın tüm Türkiye’de ihtiyaç duyan hastalara uygulanması için devletten destek beklediklerini ifade eden Prof.Dr. Katiboğlu, “Kaliteli bir implantın bedeli var fakat fiyatın uygun olup herkese uygulanabilir olması tabi ki devlet desteğiyle olur” dedi

KEMİK ERİMESİ OLANA DA TAKILIR
Merak edilen bir diğer konunun kemik erimesi olduğunu belirten Prof.Dr. Katiboğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Hastalar kemik erimesi olduğunda kendilerine implant takılıp takılamayacağını merak ediyor. Hastanın kemik erimesi aşamasına bakılarak implant uygulamak mümkün. Çenede kemik erimesi bir patolojik bir hastalık değilse normal kemik erimelerinin bazı bölgelerinde tamamen kemik erimez, mutlaka implant yapılacak bölgeler kalır. Hastadan istediğimiz tomografide kemik kalınlıklarını hesaplayıp, ağızda büyük kemik kayıpları olsa bile çok büyük operasyonlara gerek duymadan implant ve implant üstü protez yapabiliyoruz.”
Kaynak: İHA