Köprübaşı'nda Radyasyon Değerlerinin Yüksek Olduğu İddiası

Ege Çevre ve Kültür Platformu, (EGEÇEP) Manisa'nın Köprübaşı ilçesinde, eski uranyum madeninden kaynaklandığı ileri sürülen radyasyon değerlerinin yüksek olduğu iddialarına ilişkin, "Yörede yaşayanlar sağlık kontrolünden geçirilmeli ve bunlarla ilgili gerekli tedaviler başlatılmalıdır" dedi.

EGEÇEP'ten yapılan yazılı açıklamada, geçen hafta ilçede eski uranyum madeninde radyasyon ölçümü yapıldığı anımsatılarak, "1970-1980 yılları arasında işletilen maden alanında yapılan ölçümlerde, dünya genelinde izin verilen yıllık radyasyon değerinin 140 katı fazla radyasyon tespit edilmiştir" denildi.
Söz konusu alanda 2007-2008 yılları arasında TÜBİTAK destekli bir çalışma yürüten Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Şaşmaz'ın bölgedeki uranyum kirliliğini bilimsel olarak tespit ettiği, raporunda da önemli uyarılarda bulunduğu hatırlatıldı.
Bölgedeki radyoaktif kirliliğin bilimsel olarak tespit edilerek raporlanmasına rağmen yetkililerin gerekli önlemleri almadığı iddia edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bölgedeki radyasyonun, su kaynaklarına bulaşması, toz yoluyla dağılması söz konusu olduğundan geniş bir kesimde tüm canlıların yaşamını tehdit etme riskini içermektedir. Demirköprü Barajı'ndan çıkan su, Salihli, Turgutlu, Manisa ve son olarak da İzmir'de Ege Denizi'ne ulaşmakta, geçtiği bölgelerde, yeraltı su kaynaklarını beslemekte, tarım alanların sulanmasında ve yer yer de açılan kuyular yoluyla içme suyu olarak kullanılmaktadır."
Açıklamada, ilçe yakınlarındaki eski uranyum madeninden kaynaklanan radyoaktif kirliliğin tespiti amacıyla çalışmalar başlatılarak, yörede yaşayanların sağlık kontrolünden geçirilmesi ve bunlarla ilgili gerekli tedavilerin başlatılması, konuyla ilgili ihmali olan ve sorumlulukları tespit edilen yetkililerle ilgili yargısal sürecin işletilmesi istendi.
Köprübaşı Belediye Başkanı Zafer Mergen ise yaptığı açıklamada, ilçede radyasyon değerlerinin normalin üzerinde olduğuna dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını savunarak, "Konuya muhatap kurumlar, iddialarla ilgili değerleri açıklayarak mutlaka cevap vermeli" ifadelerini kullanmıştı.
Kaynak: AA