Toroslar Belediyesi Yeni Bir Ab Projesine Ortak Oldu
İçel’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi, trafik ve yol güvenliği konusunda Avrupa Birliği (AB) boyutunda yenilikçi metotları entegre etmeyi amaçlayan yeni bir AB projesine ortak oldu.
Kurumsal olarak 10 AB projesi yürüten Toroslar Belediyesi, kurumlar arası diyalogun geliştirilmesi amacıyla İçel’deki kurumlar ile 7. AB projesine ortak oldu. İsveç’in başkenti Stockholm’de Lidingö Stad İlçe Belediyesi, Toroslar Belediyesi, Toros Devlet Hastanesi, Türkiye Sakatlar Derneği İçel Şubesi, Trafik Gönüllüleri ve Eğitim Derneği’nin ortak olduğu ve Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen “0-15 Yaş Grubu Çocuklara Yönelik Trafik ve Yol Güvenliği Eğitim ve Denetim Metotlarının AB Boyutunda Yerinde İncelenmesi” konulu Vetpro Projesi ile ilgili olarak Toroslar Belediyesi Encümen Salonu’nda bir toplantı düzenlendi.
Toplantıya, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, İçel Trafik Denetleme Şube Müdürü Mehmet Özer ve proje ortaklarının temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan Trafik Denetleme Şube Müdürü Özer, projenin trafik kazalarını önlemek, geleceğe ve 2020 yılına umutla bakmak için çocuk, trafik ve yol güvenliği konusunda AB boyutunda yenilikçi metotları Türkiye’ye entegre etmeyi amaçladığını söyledi.
Trafikte 4 faktörün önem arz ettiğini dile getiren Özer, “Birincisi denetim. Biz ne kadar mükemmel denetim yaparsak yapalım denetim oranı yüzde 25-30’da kalıyor. Bunun diğer ayakları var. Birisi alt yapı ve mühendislik hizmetleri, diğeri eğitim. Herkes ‘eğitim şart’ der ama eğitim davranışa dönüşmediği sürece bir sonuç alamayız. Kemer takmayı biliyoruz, çocuklarımıza da anlatıyoruz ama uygulamaya geçirmiyoruz” dedi.
Toroslar Belediye Başkanı Tuna ise projenin belediyelerin vizyonunu açacak bir çalışma olduğunu kaydetti.
Bugüne kadar 9 AB projesi yaptıklarını, 10.’su ile ilgili çalışmaların da tamamlandığını belirten tuna, “Altı projenin de ortağı olduk. Kurumlar arası diyalogu öne çıkartmaya gayret ettik. 3 üniversite ile ortak proje yapan tek belediyeyiz. Bizim de trafik eğitim parkı yapma yönünde adımlarımız olmuştu. Nasip olursa 2014 yılından sonra bir trafik eğitim parkı yapmayı hedefliyoruz. Dünya genelinde de ülke genelinde de ölümler ve sakat kalma oranlarına bakıldığında hakikaten bu anlamda eğitimin şart olduğu, eğitimin de sonucunu takip etmenin gereklilik olduğu aşikar. İlçemizde 4 bine yakın sokağımız, 90 okul ve 60 camimiz var. Buralarda yol ve kaldırım çalışmalarımız oluyor. Çok güzel yollarımız var, yol düzgün oldukça vatandaşlar kasis istiyorlar. 4 bin sokağa kasis yapma gibi bir şansımız yok. Yol düzgün olunca şoförü tutmak zor oluyor, sürat yapıyorlar, birçok kazanın oluşumuna sebebiyet veriyorlar” diye konuştu.
Bu projenin fiziki mekanların düzenlenmesi noktasında belediyelere vizyon açma yönünde önemli bir adım olduğunu vurgulayan Tuna, “Özellikle Stockholm’un seçilmiş olması da çok anlamlı. Ölüm oranı 1997 yılında sıfır olduğu için seçilmiş bir ülkenin şehri. İnşallah bu proje hem bize hem bu heyete ayrı bir ufuk katacaktır. Başarılı geçmesini diliyorum. Valilik nezdinde Emniyet Müdürlüğümüze ve Trafik Şube Müdürlüğümüze bu proje de bizlere de ortak olarak çalışma şansı verdikleri için teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
PROJE KAPSAMINDA STOCKHOLM’DE İNCELEME YAPILACAK
1997 yılında “Vizion Zero-Sıfır Ölüm” milli ulaşım politikasını benimseyen, okul öncesi çocukların trafik kazalarından korunması için “Çocuk Trafik Dernekleri” kuran, karayolu sistemindeki geleneksel bakış açısını değiştirerek çevre tasarımı ve ulaşım sisteminde büyük ölçüde değişiklik yapan, öğretim metotlarında çeşitliliğe sahip, bölgesel ve ulusal düzeyde büyük kampanyalar yürüten İsveç’in Stockholm şehrine Şubat 2014’te 15 katılımcı ile yapılacak ziyaretle katılımcılara, teorik ve uygulama alanında AB boyutunda mesleki deneyimler kazandırılacak. Proje ile ayrıca bilgi ve tecrübelerin sınır ötesi paylaşımlar ile topluma hizmet etme alışkanlığını katılımcılarda oluşturarak, yenilikçi uygulamaları ülke geneline yaygınlaştırmak ve AB'ye uyum sürecine hız kazandırmak, Hayat Boyu Öğrenme ilkelerinin farkındalıklarının, katılımcılar ve yararlanıcılar tarafından benimsenmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlamak, Avrupa vatandaşlığı bilincini ve kültürünü katılımcılarda oluşturmak ve kişisel gelişimlerine katkı sağlamak amaçlanıyor.