Hsyk'nın Yapısında Değişiklik Yapan Teklif

TBMM Anayasa Komisyonu, HSYK'nın yapısında değişiklik yapan teklifi ele aldı.

Komisyon, AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu'nun başkanlığında toplandı. Kuzu, komisyonun 9 üyesinin talebi üzerine bu toplantının yapıldığını söyledi.

Anayasa Komisyonu, Adalet Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu ile Dışişleri Komisyonu'nun tali komisyon olarak hiç toplanmadığını belirten Kuzu, 9 komisyon üyesinin, toplantı çağrısı yaparken toplantı saati bildirmesinin yanlış olduğunu, toplantı yapılmasını isteyebileceklerini ancak saatini belirtemeyeceklerini söyledi.

Kuzu, üyelerin 3'te birinin toplantı istemelerinin en doğal hakları olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Ben bu toplantıyı 10 gün içerisinde yapmayı düşündüm ama cenazem nedeniyle olmadı. Eski uygulamaya dayanarak böyle bir toplantı yapmayacağımı bildirdiğim için rahatım. Meclis Başkanımız beni başsağlığı için aradığında, sorunca, 'toplantı yapacağım, sayın başkan' dedim. Buna rağmen bir yazı göndermiş, niye göndermiş bilmiyorum doğrusu. Yazı olmasa da bu toplantı olacaktı. Meclis Başkanlığı'nın emir komuta zinciri içe bir yetkisi yok. Bu toplantının o yazı ile alakası da yok. Aksi halde her toplantıda Meclis Başkanlığı yazı yazsın, toplanır toplanır, toplanmazsa toplanmaz, böyle bir şey olabilir mi?"
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, 17 Aralık operasyonuyla ilgili görüşlerini dile getirdi.
"Polis jandarma bir tarafta, MİT bir tarafta. Bir gecede onlarca emniyet müdürü görevden alınıyor, pek çok ilde polislerin tayinleri çıkıyor" diyen Bal, teklifin, bu telaş içerisinde "kılı kırk yararak, hesaplanarak" verildiğini kaydetti.

Bal, teklifin, Anayasa'nın kırk yerine aykırı olduğunu, parlamenter demokrasiye, kuvvetler ayrılığına, yargının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü ilkesine aykırı olduğunu savundu.

-"Ahmet İyimaya'nın kroşesi ile 2.80 yere serildi"

Teklifin Anayasa'ya aykırı olduğuna ilişkin beyanlarının, Adalet Komisyonu'ndaki görüşmelerde "su petleri ve İpad'ların havada uçuştuğu, tekmelerin atıldığı müzakerelerde değerlendirilmediğini" ifade eden Bal, "Anayasa'ya aykırılık önerimiz, Ahmet İyimaya'nın kroşesi ile 2.80 yere serildi ve kabul edilmedi" dedi.

Komisyonun, 9 milletvekilinin toplanma talebini yerine getirmeyerek, konuyu yıllarca şikayet edilen oligarşik bürokrasiye havale ettiğini belirten Bal, "Türkiye yönetilemez bir hale gelmiş, emniyet güçleri arasında silahlı çatışmaya varacak bir durum var. Siz böyle bir ortamda 'yargıyı ben AKP yargısı yapacağım' diyorsunuz. Olay bu kadar vahim iken siz bu toplantıyı o zaman yapsaydınız olmaz mıydı?" diye sordu.
Bunun üzerine komisyonda tartışma yaşandı. Burhan Kuzu'nun, "Toplantı isteyebilirsin ama saat veremezsin" sözleri üzerine, Bal, "Sen komisyonu toplantıya çağırmıyorsun bile, biz de saatini bildirdik" dedi.


-"İpad'den mi sorumluyum?

Kuzu'nun, "Çağırdım işte" sözlerine Bal, "Adalet Komisyonu'nda İpad'ler, petler havada uçuşuyor, insanın kafasına atılıyor" yanıtını verdi. Kuzu da "Ben mi önleyeceğim İpad'i; İpad'den mi mi sorumluyum?" diye konuştu.

Burhan Kuzu'nun, bir önerge olduğunu ve bunu birazdan okutacağını söylemesi üzerine Bal, "Ne önerisi? İyimaya'nın kroşesi gibi bir öneri burada işlemez" dedi.

Kuzu, Bal'ın, Türkiye elden gidiyor siz takılmışsınız saate" sözlerine, "Ben takılmadım siz takılmışsınız, biz mi kurtaracağız Türkiye'yi burada" yanıtını verdi.
Burhan Kuzu'nun, 9 milletvekilinin katıldığı toplantıyı kastederek, "Başkan seçseydiniz aranızdan bari" demesi üzerine MHP İçel Milletvekili Mehmet Şandır, "Darbe yaptı derdiniz" dedi.

Kuzu da bu sözlere, "Demezdim" yanıtını verdi.

-"15 gündür niye o fezlekeler bekliyor?

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, 4 eski bakanla ilgili fezlekeler konusuna değinerek, "Bizzat Adalet Bakanı, müsteşar o fezlekelerin içeriğine yönelik inceleme yapıyor. Eğer böyle bir inceleme yapmıyorsanız, 15 gündür niye o fezlekeler bekliyor orada. Siz kendi genelgenizi ihlal ediyorsunuz. Fezleke ulaştıktan sonra içeriğine yönelik olarak değerlendirme yapma yetkiniz yok. O fezlekelerin Başbakanlık aracılığıyla TBMM Başkanlığı'na ulaştırılması lazım. O fezlekelerin içeriğine yönelik olarak en ufak bir tahribat sözkonusu olursa, siz o suçlamaların altında kalırsınız" diye konuştu.


Kart, Burhan Kuzu'nun, 9 üye milletvekilinin katılımı ile yaptıkları toplantıya korsan demesini kabullenemediklerini söyleyerek, "Bu toplantı zamanında yapılsaydı, raporumuz Adalet Komisyonu raporunda yer alırdı. Siz bu toplantıyı biti, öyle anlaşılıyor" sözlerini sarfetti.
AK Parti Ankara Milletvekili Fatih Şahin, yasa koyucunun, komisyon başkanına belli konularda takdir yetkisi verdiğini söyledi.

Toplantının yer ve saati konusunda takdir hakkının komisyon başkanında olduğunu, toplantıya çağıranlarda olmadığını belirten Şahin, TBMM Genel Kurulu'nun, tatilde olduğu ya da ara verdiği dönemlerde toplanmasına karar veren makamın Başkanlık makamı olduğunu kaydetti.


-"Esasa girmeden neticelenmesi gerekir"

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, yapılan operasyonlarla ilgili olarak bir partinin suçlanmasını doğru bulmadığını söyledi.

Milli iradeye karşı yapılan bu operasyonun, yerel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde yapıldığına dikkati çeken Aydın, "Türkiye'nin geldiği noktada, bunları düşünmeliyiz; bu operasyonun asıl amacının ne olduğunu milletimiz biliyor" dedi.

Aydın, hiç bir komisyonun diğerinin üstünde olmadığını, her komisyonun teklifi Anayasa'ya aykırı olup olmadığı konusunda inceleyebileceğini belirterek, teklifin Anayasa'ya aykırı olup olmadığının Adalet Komisyonu'nda uzun uzun tartışıldığını ve karara bağlandığını belirtti.

24. Dönem'de, 819 tasarı ve teklifin 92'sinin tali komisyonlara havale edildiğini belirten Aydın, Anrayasa, Adalet, Dışişleri ile Plan ve Bütçe Komisyonlarının tali komisyon olarak hiç bir tasarı ve teklifi görüşmediğini bildirdi.
Ahmet Aydın, 9 milletvekilinin katılımı ile yapılan toplantının "yok hükmünde" olduğunu ifade ederek, "Adalet Komisyonu, bu konuyu sonuçlandırmıştır, bu toplantının pratikte de bir faydası yoktur. Esasa girmeden neticelenmesi gerekir" dedi.


- Usul tartışması

AK Parti verdiği bir önergeyle, teklifin komisyonda görüşülüp görüşülmemesi konusunda usul tartışması yapılmasını istedi.
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan'ın konuşması sırasında, "Üniversite de hoca sormuş öğrencilerine, 'kuvvetler ayrılığı ilkesinden ne anlıyorsunuz diye?' Öğrenci de yanıt vermiş; 'kara kuvvetleri, hava kuvvetleri, deniz kuvvetleri anlıyorum' diye" sözlerine Burhan Kuzu, ""Bunu diyen inşallah hakim değildir" yanıtını verdi. Bayraktutan da "Hakim değil ama siyasetçidir ve de bu masada olduğunu tahmin ediyorum" dedi.

İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay da konuşmasında, "38 derece ateşim geçti ama deneyimli bir milletvekili ve hukukçu olarak burada görüşlerimi belirtmek istedim" dedi.

Teklifin görüşüldüğü Adalet Komisyonu'nda muhalefet sıralarına oturduğunu hatırlatan Günay, "Salona girdiğimde gözüme ilişen ilk boş yere oturdum. Gazetelerde 'muhalefet sıralarına oturduğum' gibi haberler yer aldı. Bugün de geldim ve ilk boş yere oturdum. Şu anda herhangi bir siyasi partinin mensubu değilim, yakın gelecekte öyle bir düşüncem de yok. Fikri, irfani ve vicdani hür siyaset adamı olmaya çalışıyorum" diye konuştu.

Günay, 3 yıl önce Türkiye'nin önüne büyük bir hukuk reformu olarak konulan HSYK ile ilgili teklifin, bugün tekrar Meclis'e getirildiğini söyledi.

Bu teklifin Anayasa'ya aykırı olduğunun herkesçe dile getirildiğini, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de uyarılarda bulunduğunu ifade eden Günay, böyle böyle bir ortamda konunun, usul tartışması ile geçiştirilemeyeceğini bildirdi. Günay, yolsuzluk soruşturmasının yapıldığı eşikte bu yasa değişikliğinin yapılmasının, kamu vicdanında tartışmaya neden olduğunu ileri sürdü.
Günay, 2010'daki Anayasa referandumunda, Adalet Bakanı'nın HSYK'da sembolik hale getirildiğini ve bu değişiklik yapılırken kendisinin de köy köy gezdiğini anlatarak, "Şimdi ise biz ne yapıyoruz?. O zamanki HSYK'yı sunanlar bugün de aynı kişiler. Hukuk bana göre, sana göre olmaz, ben hukukun herkese lazım olduğunu gördüm. İnşallah hukukun size de lazım olduğu günleri yaşamazsınız. Birileri bu suçu işlemişse, bunu kamufle etmeye kalmak hepimizi işlemediğimiz suça ortak yapar" görüşünü dile getirdi.
Kaynak: AA