Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Merkezi Hükümeti Petrol Bakanı'nın, bir televizyon kanalında, "Türkiye'ye dava açılacağı" yönünde yaptığı açıklamaya ilişkin, "Yapılan açıklamayı herhalde yanlış telaffuz edilmiş bir cümle olarak değerlendiriyorum. Sonuçta bizim için Irak'ın normalleşmesi önemlidir. Ben inanıyorum ki kardeşlerimiz iyi bir noktada buluşurlar" dedi.

Yıldız, SkyTürk televizyonundaki bir canlı yayında, Irak Merkezi Hükümeti Petrol Bakanı'nın "Türkiye'ye dava açılacağı" yönündeki açıklamasıyla ilgili basında yer alan haberleri değerlendirdi.
Konuya ilişkin her hafta farklı bir açıklama yapıldığını belirten Yıldız, "Bu hafta da demek ki nasibimize düşen buymuş. Geçen hafta '400 bin varile kadar Türkiye üzerinden ihraç edilebilir' şeklinde bir açıklamayı yine onlar (merkezi hükümet) yaptı. İhraç edilecek petrol Türkiye'nin değil Irak'ın petrolüdür" ifadesini kullandı.
Yıldız, şunları kaydetti:
"Biz, merkezi hükümetten örneğin 1 dolar taşıma ücreti alıyorsak, 100 dolar da Irak hükümeti alacak. Biz hep söylüyoruz, bunlar kendi aralarında vereceği kararlardır. Biz 'bir komite kurun' dedik. Oluşturdukları komite bu Pazar günü Bağdat'ta toplanacak. Biz, 'Bize ihtiyacınız olduğunda yanınıza gelelim' de dedik. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukuksuz bir iş olmaz. Gümrük işlemine tabi olan bir mal kaçak olmaz. Yapılan açıklamayı herhalde yanlış telaffuz edilmiş bir cümle olarak değerlendiriyorum. Sonuçta bizim için Irak'ın normalleşmesi önemlidir. Ben inanıyorum ki kardeşlerimiz iyi bir noktada buluşurlar."
Kaynak: AA