Almanya, Ab İçinde 'Karşılıklı Casusluğa Yasak' İstiyor

Almanya'nın Avrupa Birliği (AB) üyesi devletlerin birbirleri aleyhine casusluk yapmalarına son verecek bir anlaşma için gizli görüşmeler yürüttüğü bildirildi.

Süddeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre, Alman dış istihbarat servisi BND tarafından yürütülen görüşmeler, AB üyesi bir ülkenin diğer üye ülkeler aleyhine siyasi ya da ekonomik istihbarat çalışmaları yürütmesinin yasaklanmasını hedefliyor.
Başbakan Angela Merkel'in AB ülkeleri arasında "gizli servis faaliyetleri konusunda ortak standartlar" belirlenmesi konusunda geçen yıl sonunda BND'yi görevlendirdiğini doğrulayan hükümet kaynakları, bu konuda BND ile AB ülkelerinin istihbarat servisleri arasında Berlin'de son birkaç aydır görüşmeler yürütüldüğünü kaydetti.

- İngiltere resmi anlaşma imzalamaya karşı -
Gazeteye konuşan kaynaklar, BND Başkan Yardımcısı Guido Müller tarafından koordine edilen görüşmelerde üç tur sonunda AB içinde karşılıklı casusluğu önleme hedefleri konusunda genel bir uzlaşmaya varıldığını ancak İngiltere'nin resmi bir anlaşma imzalanmasına karşı çıktığını kaydettiler. Tarafların bu nedenle artık bir anlaşma yerine ortak bir deklarasyon üzerinde durdukları ifade edildi.
ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı belgeler, NSA ve İngiliz dijital istihbarat kurumu GCHQ'nun Almanya'da milyonlarca telefon görüşmesi ve internet haberleşmesini izlediğini ortaya çıkarmıştı.
NSA ve GCHQ'nun Alman hükümet yetkililerinin haberleşmelerini de takip ettiği iddia edilmiş, NSA'nın Başbakan Angela Merkel'in cep telefonunu dinlediğinin ortaya çıkması Washington ile Berlin arasında krize yol açmıştı. Merkel hükümeti, skandalın ardından ABD yönetiminden açıklama talep etmiş, NSA'nın Almanya'da yürüttüğü dinleme faaliyetlerinin "kabul edilemez" olduğunu bildirmişti.
- ABD ile anlaşma belirsiz -
Skandal sonrasında ABD ve Almanya arasında "karşılıklı casusluğa yasak" getirecek bir anlaşma için başlayan görüşmelerin geleceği belirsizliğini koruyor.
Federal Alman Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen, Deutsclandfunk radyosuna yaptığı açıklamada, görüşmelerde şu ana kadar bir sonuca ulaşılamadığını belirterek, ABD yönetiminin şu ana kadar yürüttüğü gizli dinleme faaliyetlerinden vazgeçmeye hazır görünmediğini kaydetti.


Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier salı günü yaptığı açıklamada, ABD ile "karşılıklı casusluğa yasak" öngören bir anlaşma için yürütülen görüşmelerin geleceği için ABD Başkanı Barack Obama'nın 17 Ocak'ta yapacağı ve NSA'da reform planlarını kamuoyuna duyuracağı açıklamanın beklenmesi gerektiğini söylemişti.
Kaynak: AA