Balıkesir'e 250 Milyon Liralık Yabancı Sermaye Yatırımı

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, ilde yapılması planlanan 250 milyon liralık yabancı sermaye yatırımı ile ilgili görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ile Balıkesir Ticaret Odasının (BTO) düzenlediği toplantıda konuşan Turhan, Anadolu topraklarının çok değerli ve zor bir coğrafya olduğunu söyledi.

Bu coğrafyada fakir kalınamayacağını ve zengin olunması gerektiğini vurgulayan Turhan, şöyle devam etti:
"Çalışarak bu ülkeyi zengin edebilirsiniz. Sizin çalışmalarınıza kamu olarak gölge etmeyeceğiz. Bürokrasimizi uzatmayacağız ve bu süreçte daha fazla istihdam ve kazanmanız için elimizden geleni yapacağız. Balıkesir bir dönemeçten geçiyor. Balıkesir eskisi gibi değil artık yabancı sermayeler giriyor. 250 milyon liralık yabancı sermaye yatırımı ile ilgili görüşmeler devam ediyor. Bugün itibarıyla Çinliler yatırıma başlayacak. Özellikle İstanbul, İzmir otobanı ile Balıkesir, 25 milyonun merkezinde bir şehir olacak. Planlarımızı buna göre yapmalıyız. Artık dünyada ülkeler arasında sınırlar kalmadı. Bir kafe işletirken bile yöresel değil uluslararası düşünmemiz lazım. Bunları planlayamazsak arkadan bir kafe gelip dünyadaki en fazla ciroyu yapabilir."
Geleneksel yöntemlerle uluslararası alanda etkinlik sağlanamayacağını ifade eden Turhan, küresel ölçekte rekabete hazır olunması gerektiğini anlattı.
Rekabet için eğitimin şart olduğunu dile getiren Turhan, şunları kaydetti:
"Bugün uyguladığımız yöntemlerin modası geçiyor. Dünya ile rekabet içinde olmamız gerekiyor. Bunun için kapasitemizi bilmemiz gerekiyor. Rekabet için de eğitim, eğitim, eğitim, her alanda eğitim. Nitelikli personeli çalıştırmamız gerekiyor. Körfezde büfe açıyorsanız bile uluslararası düşünmeniz lazım. Gelen turistlerin tercihlerine dikkat etmeniz lazım. Balıkesir 2023 vizyonunda lokomotif olacak. Bugün ihracatımız 600 milyon dolarken 10 yıl içinde 7-8 milyar dolara çıkabileceğine inanıyorum. Bu kapasite var. Yerel dinamikleri doğru planlayarak aşamayacağımız hedef yok. Bunu için hedeflerimiz, hayallerimiz ve bunları gerçekleştirecek çabamız olması lazım."
BTO Başkanı Fahri Ermişler ise bu yılın ticaret çalışmalarına başladıklarını belirtti.

Balıkesir ticaretinin röntgenini çekmek istediklerini söyleyen Ermişler, "Sektörlerin faaliyet alanları belirlenecek, firma satışları ortaya çıkarılacak, istihdam konusu belirlenecek ve ihracat faaliyetleri eksikleriyle tespit edilecek. Son olarak personel eğitimleri gerçekleştirilecek. Amacımız; Balıkesir ticaretinin hak ettiği yere gelmesi. Üyelerimizin devam eden saha araştırması kapsamında doğru bilgiler paylaşması bu noktada çok önemli" diye konuştu.

Kaynak: AA