Tekirdağ'a Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliği

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, "Tekirdağ'da 500 dönümlük merada Türkiye genelindeki hayvan ırklarını barındıracak büyük bir zoopark kuruyoruz. Burası bir nevi canlı gen bankası olacak" dedi.

İstanbulluoğlu, Malkara Kaymakamı Mahmut Halal'ı ziyaretinde yaptığı açıklamada, Köseilyas'ta 500 dönüm mera üzerinde yapılması planlanan çiftlik hakkında bilgi verdi.
İstanbulluoğlu, proje çalışmalarına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile sivil toplum kuruluşlarının büyük destek verdiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Köseilyas Köyü yakınlarındaki 500 dönümlük merada tüm Türkiye'deki hayvan ırklarını barındırarak büyük bir Zoo Park kuruyoruz. Bir nevi canlı gen bankası olacak. Modern tesislerimizde öğrencilerimiz uygulama ve araştırma yapma fırsatı bulacaklardır. Amacımız Türkiye'deki küçük ve büyükbaş hayvanların yanı sıra diğer hayvanları da barındırmak ve Trakya'nın özelliklerini taşıyan hayvan ırklarımızı geliştirmektir."
Projenin, balkanlarda ilk ve tek olacağını ve öğrencilerin de stajlarını bu geniş uygulama çiftliğinde yapacaklarının aktaran İstanbulluoğlu, "Okullarından daha da donanımlı olarak mezun olacaklardır. Şu anda 35-40 bin saman balyasına ihtiyacımız var. Bununla ilgili olarak sivil toplum kuruluşlarıyla görüşeceğiz." dedi.


-"Trakya'nın en büyük tarım müzesini kuracağız"-

İstanbulluoğlu, Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde Trakya ve Marmara bölgesinin en büyük tarım müzesini kurma çalışmalarına başladıklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Çiftliğimiz, bu yılın bahar ayları ile birlikte faaliyete geçecektir. Bizler bunun yanı sıra bölgemizde en büyük tarım müzesini kurmaya başladık. Duyarlı vatandaşlarımız, köy muhtarlarımız büyük destek veriyor. Ellerindeki tarihi değerleri olan tarım ekicilerini, kullanılan malzemeleri ve kap kacakları bizlere veriyorlar. Vatandaşların ellerinde bir çok tarihi eser değerleri bilinmediği için heba oluyor. Hangi evrelerden geçtik, onlarca yıl öncesi tarım nasıl yapılıyordu.?, Neler kullanılmıştı? Bizler bunları bir müzede toplayarak halkımızın ziyaretine açacağız. Hem zoo parkımızı, hem çiftliğimizi, hem de müzemizi gezecekler."
Kaymakam Halal, Trakya'da hayvancılığın ve tarımın kalbinin Malkara'da attğını belirterek, en çok hayvan sayısına ve tarım arazisine sahip yerleşim yerine sahip olduklarını kaydetti.

Ziraat Fakültesi'nin Malkara'da olması gerektiğini düşündüklerini de aktaran Halal, ileriye doğru bir fakültenin ilçeye geleceğine inandığını ifade etti.


Kaynak: AA