Letonya Yeni Yılda Avro Bölgesi'ne Resmen Girdi

Aynı anda hem yeni yıla hem de Avro Bölgesi'ne giren Baltık ülkelerinden Letonya, çifte kutlamalara sahne oldu.

Letonya, gökyüzüne fırlatılan havai fişeklerle yeni yıla girilmesiyle Avro Bölgesi'ne de resmen dahil oldu. Böylece Avro Bölgesi'nin 18. üyesi olan Letonya'da artık para birimi avro olacak.
Letonya'nın Avro Bölgesi'ne girmesi dolayısıyla AB liderlerinden gelen tebrik mesajlarına ilişkin görüntülere yer veren Letonya televizyonu, daha sonra Letonya Başbakan Vekili Valdis Dombrovskis'in başkent Riga'daki bir bankamatikten ilk avro banknotu çekişini canlı olarak yayınladı.
Dombrovkskis, ülkesinin Avro Bölgesi'ne resmen dahil olmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Dünyanın ikinci büyük para biriminin bir üyesi olmak Letonya ekonomisinin gelişmesi açısında büyük bir fırsattır" dedi.

AB Ekonomik ve Parasal İşler Komiseri Olli Rehn de Letonya'nın Avro Bölgesi'ne dahil olması dolayısıyla yayımladığı mesajda, "Avro Bölgesi'ne dahil olması, Letonya'nın Avrupa kıtasının siyasi ve ekonomik kalbine geri dönmek üzere yaptığı yolculuğun tamamlandığını gösteriyor. Bu hepimiz için kutlanmaya değer bir olaydır" diye konuştu.

Diğer Baltık ülkeleri Litvanya ve Estonya ile eski Sovyetler Birliği'nden 1990'lı yıllarda ayrılan Letonya, 2004'te Avrupa Birliği ve NATO'ya dahil oldu. Ülkenin Avrupa Birliği ve NATO'ya girmesinin ardından Avro Bölgesi'ne de girerek Batı ile bütünleşmeyi daha da derinleştirmesi, Letonya yönetimi için doğal bir adım olarak değerlendiriliyor. Ancak ülkede yapılan kamuoyu yoklamaları, halkın yarıya yakınının Letonya'nın Avro Bölgesi'ne girmesine kuşkuyla baktığını gösteriyor.
Kaynak: AA