Türk Feribotuna El Konulması

AYDIN - Kuşadası'ndan Yunanistan'ın Sisam Adası'na sefer düzenleyen Türk feribotuna, "bilet satış bedelinin yüzde 5'inin Yunan makamlarına ödenmediği" gerekçesiyle el konulmasının ardından ilgili makamlarca yapılan girişimler devam ediyor.

Meander Turizm Deniz Taşımacılığı Tic. ve San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Gür, şirket olarak Kuşadası'nda 35 yılı aşkın bir zamandır firmalarına ait teknelerin Yunanistan'ın Sisam Adası'na yolcu taşımacılığı yaptığını anımsattı.

Gür, şöyle konuştu:

"Kuşadası'nda sattığımız firmamıza ait feribot biletlerinin satış bedeli üzerinden yüzde 5 verginin Sisam'daki liman veznesine ödenmesi emredilmektedir. Bizler Türkiye'deki bilet satışlarımızdan elde ettiğimiz işletme karlarımızın vergilerini mükellef olduğumuz vergi dairelerine ödüyoruz. Bir Yunan otoritesinin Türkiye'de satılan biletlerden yüzde 5 vergi isteyemeyeceğini belirttiğimizde ise kanunun bu şekilde yapıldığını aksi takdirde bu adaya sefer yapılamayacağını ve belirtilen vergi ödenmediği takdirde ise teknelerimizin bağlanacağını belirtip dün teknemizi Sisam Adası'nda alıkoymuşlardır.

Biz de ilgili bakanlıklar, Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği, Rodos Başkonsolosluğumuza durumu bildirdik, onlar da gerekli girişimlerde bulundular. Ümit ediyoruz ki, en kısa zamanda bu problem çözülecek. Kendilerine de ilettiğimiz şudur, bu ve buna benzer problemler komşu olduğumuz, aynı denizi paylaştığımız bir ortamda teknelerimizi bağlamak değil, masaya oturup konuları uygun bir şekilde görüşüp bir karara bağlayarak bir çözüm getirmektir."

Türkiye'de satılan biletlerden yüzde 5 vergi alınamayacağını ve bu konuyla ilgili açtıkları 2 dava bulunduğuna dikkati çeken Gür, "Hazır böyle bir mahkeme süreci varken, karşılıklı iki ülke olarak ilişkilerimizi ve ticaretimizi daha iyi nasıl geliştirebiliriz hangi seviyelere geliştirebilirizin detaylarını görüşürken, yanlış ve uygunsuz bir şekilde bir Türk teknesini bağlamak bu gidişata bir duvar çekmekten başka bir şey değildir. Yunanistan otoritesi kendi mahkeme sürecini ve vereceği kararı beklemeden bir Türk Feribotunu bağlamasını anlam veremiyoruz" dedi.

-"Kuşadası ve Sisam turizmine zarar vereceği kesin"

Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, rutin Kuşadası-Sisam,Sisam-Kuşadası günlük seferini yapmak üzere Yunanistan'ın Sisam Adası'na giden Meander Travel'a ait feribotun, Sisam Limanı yetkililerince bağlanması sonucu Kuşadası'na getirmesi gereken yolcularını bir Yunan feribotu kiralayarak getirebildiğini, teknelerine el konulduğu bilgisinin şirket tarafından Oda'ya bildirildiğini söyledi.

Şirket ile Yunan makamları arasında bir problem olduğu ve aralarında dava bulunduğunun ifade eden Akdoğan, "Sorun mahkeme aşamasında iken böyle bir uygulamanın kimseye fayda sağlamayacağı aksine Kuşadası ve Sisam turizmine zarar vereceği kesindir. 1977 senesinden beri Kuşadası-Sisam seferlerini başarı ile sürdüren üyemizin mağduriyetinin acilen giderilmesi gerektiği düşüncemizi kamuoyu ve yetkili tüm makamlara duyururuz" dedi.

Kaynak: AA