11 Eylül Terör Saldırılarının 12. Yıl Dönümü

WASHINGTON - ABD'deki 11 Eylül terör saldırılarının 12. yıl dönümünü anma etkinlikleri kapsamında başkent Washington'da bir arayan gelen farklı dinlere mensup Amerikalılar ve dini liderler, dinlerarası hoşgörü için yürüdü.

Bu yıl 9'uncusu düzenlenen "Birlik Yürüyüşü" için farklı dinlere mensup çok sayıda Amerikalı ve dini liderler, başkentteki en büyük sinegoglardan Washington İbrani Kongregasyonu'nda toplandı. Müslüman, Hristiyan, Budist, Musevi, Hindu din adamlarıyla binden fazla Amerikalıyı bir araya getiren etkinlikte, Afrikalı Kwame Ansah-Brew davuluyla dinleti sunarken, Joshua Salaam ezan okudu.

Törende, Kuzey Amerika İslam Toplumu Başkanı İmam Muhammed Mecid, Washington İbrani Kongregasyonu Kıdemli Hahamı Bruce Lustig, Güney Afrika'nın Washington Büyükelçisi İbrahim Rasul, yürüyüşü organize eden kuruluşun başkanı Kyle Poole, insanların farklı dinlere inansalar da birbirine saygı göstermesi gerektiği ve dinlerarası dayanışmaya yönelik mesajlar verdi.

Konuşmaların ardından Müslüman, Hristiyan, Yahudi ve birçok farklı inanca mensup binden fazla Amerikalı, dinlerarası birlik ve hoşgürü için yürüyüşe başladı.

Küçük gruplar halinde yürüyen vatandaşlar, güzergahlarındaki çeşitli dinlere ait ibadethaneleri gezerek dinleri hakkında bilgi aldı. Washington İslam Merkezi ve camisini de ziyaret eden Amerikalılar, camiye girerek yetkililerden İslam hakkında bilgi edindi.

Yürüyüşe daha önce de katıldığını belirten Amerikalı Alfred Gilman, etkinliğin birçok mesaj barındırdığını söyledi.

Gilman, "İnsanlar, farklı dinlere ait olsa da insandır ve onlar bugün olduğu gibi bir araya gelebiliyor. Hep birlikte dua edebiliyoruz" diye konuştu.

Roger isimli diğer bir başka Amerikalı ise etkinliğe ilk defa katıldığını belirterek, "Bugün insanların farklı dinlere ait olsalar dahi çok dostça olduğunu, birlikte yürüyebildiğini, tapınak, katedral, cami gibi ibadet yerlerine ziyaret edebildiğini gördüm. Bunlar çok memnuniyet verici" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 4 kilometrelik yürüyüş, Hindistan'ın Nobel Barış Ödüllü efsanevi lideri Mahatma Gandi anıtı önünde sona erdi.

Kaynak: AA