Bisikletçilerden Taş Ocaklarına Tepki: “renkler Solmasın, Saros Yok Olmasın”

Edirne'nin Keşan ilçesinde gerçekleştirilen Saros Körfezi Dağ Bisikleti Festivali kapsamında Keşan’a bağlı İbrice Limanı’na gelen yaklaşık 300 bisikletçi, taş ocaklarının çevreye verdiği zarara tepkilerini; sloganlarla, alkışlarla ve düdük öttürerek gösterdi.

Bisikletçilerden Taş Ocaklarına Tepki: “renkler Solmasın, Saros Yok Olmasın”
Keşan DOÇEK (Keşan Doğa Çevre ve Kültür Derneği) tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Keşan Saros Körfezi Dağ Bisikleti Festivali kapsamında, Gökçetepe Orman Kampı’nda geceyi geçiren yaklaşık 300 bisikletçi, daha sonra Keşan’ın Mecidiye beldesine bağlı İbrice Limanı'na geldi.

TAŞ OCAKLARINDAN ÇIKAN TOZLAR İÇİN MASKE TAKTILAR
Otomobillerinden açtıkları oyun havalarıyla oynayan ve eğlenen bisikletçiler, daha sonra İbrice Limanı'nı gezerek, liman ve deniz hakkında bilgiler aldı. Burada Saros Körfezi’nin en güzel koylarının tanıtılmasının ardından yola çıkan bisikletçiler, daha sonra taş ocaklarına geçti. Taş ocaklarından çıkan tozdan etkilenmemeleri için DOÇEK tarafından bisikletçilere maske dağıtıldı. Burada duran bisikletçiler, taş ocaklarının çevreye verdiği zararla ilgili bilgiler aldı.

EŞME: “TAŞ OCAKLARI ÇOK KORKUNÇ BİR FACİA”
Konuyla ilgili konuşan Keşan DOÇEK Başkanı Hakan Eşme, “Buradaki amaç festivalimizin ana konsepti gereği, ‘Hayatımızdaki renkler solmasın, Saros yok olmasın’ diye özetleyebildiğimiz bu sloganla festivali nitelendirdiğimiz bir etkinlikte buradayız. Biraz önce cennet gibi koylardan, yeşil ve mavinin birbirine kavuştuğu, Saros Körfezi’nin içinden geldik. Şimdi ise gri, taş ocaklarının doğanın telafisi mümkün olmayan zararının ve yok olmasının ne şekilde olduğunu gösteriyoruz. İnsanlarımızı duyarlılığa davet ediyoruz. Taş ocakları çok korkunç bir facia. Çünkü bu doğal güzellikler, binlerce yıl sonra bile geri gelmiyor, telafisi olmuyor. Geri dönüşü mümkün olmayan bir şekilde doğa tahrip oluyor. Bu güzelim yerlerin turizmle insanlara tanıtılması yerine, böyle taş ocaklarının taş için yok edilmesine, talana uğramısını protesto etmek ve bir anlamda da insanlarımızı duyarlılığa davet etmek için burada bulunuyoruz” dedi.

"YEŞİL İLE MAVİ, KENDİNİ GRİYE VE TOZA TESLİM ETMİŞ DURUMDA"
Maskeleri takmalarındaki sebebin de tozdan etkilenmemek olduğunu dile getiren Eşme, şunları söyledi: "Toz içinde nefes alamıyoruz. Bütün ağaçların üstü bembeyaz olmuş. Hepsinin üzerini toz kaplamış ve güzelim yeşil ile mavi, kendini griye ve toza teslim etmiş durumda."
Bisikletçiler daha sonra, taş ocaklarına tepki amacıyla festivalin sloganı olan “Hayatımızdaki renkler solmasın, Saros yok olmasın” diye hep bir ağızdan bağırdı. Sloganın ardından tüm bisikletçiler, tepkilerini alkışlarla ve düdük öttürerek gösterdi. Bu sırada bisikletçileri izleyen taş ocaklarının çalışanları ise zaman zaman tepki gösterdi.

TIR SÜRÜCÜSÜNE TEPKİ
Bu arada, bisikletçilerin yola çıkması sırasında taş ocağına giden bir TIR sürücüsü de iddiaya göre süratli bir şekilde bisikletçilerin arasında geçti. Bisikletçilerin “dur” uyarısını dinlemeyen TIR şoförü ile bisikletçiler arasında kısa süreli bir tartışma çıktı. Ayrıca TIR şoförü, önünde duran bir bisikletçinin üzerine ise TIR sürerek yolu açmasını istedi. Daha sonra toplanan bisikletçiler, Uzunkum Halk Plajı ve Kale Koyu’na hareket etti.
Kaynak: İHA