Malala'ya Hollanda'da, "uluslararası Çocuk Barış Ödülü" Verildi

LAHEY - Pakistan'da geçen yıl Taliban militanları tarafından başından vurulan Malala Yusufzay'a, Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlenen törende "Uluslararası Çocuk Barış Ödülü" verildi.

Başbakan Mark Rutte'nin de katıldığı törende Malala'ya ödülünü, Nobel Barış ödüllü Yemenli gazeteci ve insan hakları savunucusu Tevekkül Karman verdi. Malala ve Karman, ödül töreninde "Rabia" işareti yaparak Mısır'daki darbe karşıtlarına destek verdi.

Organizasyon komitesi tarafından yapılan açıklamada, Malala'nın, dünya genelinde kız çocukların okuması için hayatı pahasına gösterdiği mücadeleden dolayı bu ödüle layık görüldüğü belirtildi. Bu kapsamda verilen 100 bin avroluk maddi ödülün ise Pakistan'da kız çocukların eğitimiyle ilgili projelerde kullanılacağı bildirildi.

Törende konuşan Malala, çocuk hakları ve özellikle de kız çocukların eğitimi için yaptığı çalışmalara bundan sonra da devam edeceğini söyledi.

Her çocuğun okuma hakkı olduğunu bu imkanın kısıtlanamayacağını kaydeden Malala, herkesi bu uğurda çaba göstermeye davet etti.

Başbakan Mark Rutte ise, milyonlarca çocuğun eğitim imkanından yoksun olduğu günümüzde Malala'nın azminin oldukça önemli olduğunu söyledi.

Taliban'ın, Svat Vadisi'ni ele geçirdikten sonra kızların okula gitmesini yasaklaması üzerine karşı kampanya başlatan ve bu kapsamda yaptığı mücadeleyle "Ulusal Barış Ödülü" ve "Uluslararası Çocuklar Barış Ödülü"ne layık görülen Malala, 9 Ekim 2012'de bir Taliban militanı tarafından başından vurularak ağır yaralanmıştı. Daha sonra tedavi için İngiltere'ye götürülen Malala, eğitimine burada devam ediyor.

Kaynak: AA