Umke'nin Güney Marmara Kampı'nda Tatbikat

BALIKESİR - Balıkesir, Bursa, Çanakkale ve Yalova UMKE ekiplerinin katıldığı kamp kapsamında aynı anda enkaz ve trafik kazasından yaralı kurtarma, araç ve akaryakıt istasyonunda yangına müdahale tatbikatı yapıldı. 9. Ana Jet Üssü Hava Arama Kurtarma Timi'nin helikopterle destek verdiği enkazdan yaralı kurtarma tatbikatı, gerçeği aratmadı.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Alp Akoğlan, Kepsut ilçesi Kışla mevkisinde yapılan kamp alanında yaptığı açıklamada, UMKE'nin Güney Marmara Kampı'na Balıkesir, Bursa, Çanakkale ve Yalova'nın katıldığını söyledi.

UMKE ekiplerinin, Balıkesir ve Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, Balıkesir Belediyesi Arama Kurtarma ve Suda Kurtarma timleri, Kepsut Belediyesi, Suda Kurtarma Timi, Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti,Gönen Doğal Afetler Arama Kurtarma ve İlk Yardım Derneği,Atatürk Sağlık Meslek Lisesi ile 9. Ana Jet Üssü Hava Arama Kurtarma Timi ile tatbikatlar yaptığını dile getiren Akoğlan, şunları kaydetti:

"Toplam 169 görevli katıldı.

UMKE ekipleri, arama kurtarma timleriyle periyotlar halinde tatbikatlar yapıldı. 17 etaptan oluşan çalışmalarda 147 arama kurtarma gerçekleştirildi.

Tatbikatlar ve çalışmalarda, ekiplerin, savaş, deprem, sel, yangın gibi olaylarda imkan, kabiliyet, yeterlilik ve yetersizlikleri tespit edildi. Kampta birçok konuyu ele aldık, ekiplerin eksiklerini giderdik."

-5 milyon liraya çadır hastane

Kamp kapsamında ilk kez bölgesel bir organizasyonda hava kurtarma ekipleri ile TRAC'ın görev aldığını vurgulayan Akoğlan, "Kamp çerçevesinde Atatürk Devlet Hastanesi bahçesine çadır hastane kurduk. 5 milyon liraya alınan bu hastanenin, ameliyathanesinden, röntgen bölümüne, laboratuvarların kurulumundan acil servisine kadar tam teşekküllü hizmete girmesi en fazla 4 saatte gerçekleşiyor. 50 yatak kapasiteli bu hastanenin bir çadırının kurulması sadece 7 dakikada gerçekleşiyor" dedi.

-Gerçeğini aratmayan tatbikat

Kamp alanındaki ekiplerin bir bölümü buradan tatbikatın yapılacağı Balıkesir Belediyesi Şehit İtfaiye Eri Kamil Çağlar Eğitim Merkezi'ne geçti. Burada itfaiye ekiplerinin de desteğiyle aynı anda enkaz ve trafik kazasından yaralı kurtarma, araç ve akaryakıt istasyonunda yangına müdahale tatbikatı yapıldı.

Trafik kazasından yaralı kurtarma ile 9. Ana Jet Üssü Hava Arama Kurtarma Timi'nin helikopterle destek verdiği enkazdan yaralıya ulaşma ve hastaneye sevki tatbikatı gerçeğini aratmadı. Önce GÖNDAK'ın arama kurtarma köpeği Mex'in desteğiyle enkaz altındaki yaralıya ulaşan ekipler, durumu UMKE'ye ve 9. Ana Jet Üssü Hava Arama Kurtarma Timi'ne haber verdi.

İlk müdahalesi UMKE ekipleri tarafından olay yerinde yapılan yaralı, helikopterle hastaneye götürüldü.

-4 günde 30'a yakın olayda yaralı olarak kurtarıldı

Tatbikatın senaryosu gereği trafik kazasında araçtan yaralı kurtarılan Emin Akdede,sağlık meslek lisesi öğrencisi olduğunu belirterek, "Pazartesi gününden bu yana 4 gündür görev alıyorum. Her gün makyaj yapılıyor, her yerim boyanıyor. Eğitimimiz için çok önemli bir çalışmada görev alıyorum. 4 günde 30'a yakın olayda yaralı olarak kurtarıldım" diye konuştu.

Kaynak: AA