Okula Değil Pancar Sökmeye Gidiyorlar

Türkiye’de şeker pancarının yüzde 14´ünü üreten Yozgat’ta şeker pancarı hasadı başlarken, doğu illerinden aileleriyle birlikte kente gelen çocuklar ekmek parası kazanmak için pancar tarlasında çalışıyor.

Okula Değil Pancar Sökmeye Gidiyorlar
İlde biri özel, biri devlet olmak üzere iki şeker fabrikasının bulunması, iklim bakımından üretime elverişli olması ve bir kilogram pancardaki şeker oranının diğer bölgelere göre daha yüksek çıkması, Yozgat´ta şekerpancarı ekiminin fazla olmasını etkiliyor. Şekerpancarı Boğazlıyan, Yerköy, Sorgun ve Şefaatli ilçelerinde daha fazla ekilirken, çapa ve söküm işlerini ise Güneydoğu illerinden gelen tarım işçileri yapıyor. Yılda ortalama 1 milyon 460 bin ton pancar üretilen Yozgat’ta teknolojinin gelişmesiyle birlikte çiftçilerin bir kısmı söküm işlerini makinelerle yaparken, bir kısmı da yine tarım işçilerini tercih ediyor. Aileler ile birlikte tarlada çalışan çocuklar ise okula gidemiyor

Aileleriyle birlikte Güneydoğu illerinden tarım alanlarında çalışmak için Yozgat’a gelen tarım işçileri, pancar söküm işinin zor olduğunu ancak yapacak başka işleri olmadığı için mecburen bu işi yaptıklarını söylediler. 9 yaşındaki Ayşe Kabacık, pancar sökmenin zor bir iş olduğunu belirterek, “Ailemle birlikte çalışıyor, ekmek parası kazanıyoruz. Okuluma gitmek istiyorum ama gidemiyorum” dedi.

11 yaşındaki Mehmet Ali Kabacık da, çalıştıkları için okula gidemediklerini söyledi.

Anne Nuray Kabacık, Şanlıurfa’dan Yozgat’a geldiklerini ifade ederek, “Pancar sökmek çok zor. Şanlıurfa’dan ekmek parası için buralara kadar geldik. Havalar soğuduğu için işimiz biraz daha zorlaşıyor. Çocuklarımız okula gidemiyor. Mecburen ekmek parası için burada çalışıyoruz” diye konuştu.

Mehmet Yalçınsoy isimli çiftçi de pancar hasadının başladığını belirterek, “Pancar üretimi hububata göre çok zor ve zahmetli bir iş. Ama yapacak bir işimiz olmadığı için mecburen yapıyoruz. Bu sene verim güzel ama fiyatlar düşük. 10 yıldır pancarı aynı fiyata satıyoruz” dedi

Kaynak: İHA