Eskişehir’de Kurban Bayramı Hazırlığı

Eskişehir Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi büyükbaş hayvan satışlarının küçükbaş hayvana göre daha iyi olduğunu söyledi.

Eskişehir’de Kurban Bayramı Hazırlığı
Süleyman Buluşan, son yıllarda tüccar iş adamlarının hayvancılıkla da uğraştıklarını ve bu durumun küçük üreticilerin rekabet şansını azalttığını ifade etti.

Buluşan, ‘‘Son yıllarda tüccar iş adamları büyükbaş hayvancılığa el attı. Ciftçi Kayıt Sistemi’ne üye olanlar üretici de oluyor. Bu durumda küçük üreticilerin rekabet şansı azalıyor ve düşük karla hayvan satmak zorunda kalıyor. Tüccar üreticilerde daha fazla hayvancılık var’’ dedi.

Kişilerin büyükbaş hayvan alımına daha fazla yöneldiğini belirten Başkan Buluşan, bunun nedeninin ortaklaşma ve kilo hesaplamayla daha uygun olmasından kaynaklandığını söyledi.

Buluşan, ‘‘Küçükbaş hayvan az, hatta talibi bile yok. Fiyatları da 500 lira civarında ve bu durum son 3 yıldır böyle. Büyükbaş hayvanda ortaklaşma olunca daha çok rağbet görüyor. Küçükbaş yavanlar böyle giderse elde kalır. Besiciler, küçükbaş hayvanlarının yüzde 30’unu satabiliyor. Danaya girenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Büyükbaş hayvanlar halka daha kolay ve verimli geldiği için ilgi görüyor. Küçükbaşın satışı bekleniyor ancak büyükbaş hayvan neredeyse bitmiş durumda. Büyükbaşta hem üretici hem de halk bir fiyat belirlemiş. Kiloya vurunca uzlaşması daha kolay bir durum oluyor’’ diye konuştu.

Kaynak: İHA