Terörizmle Mücadele Küresel Forumu

Terörizmle Mücadele Küresel Forumu'nun en yüksek karar organı olan Koordinasyon Komitesi'nin bu yılki toplantısı, Birleşmiş Milletler 68. Genel Kurulu marjında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin eşbaşkanlığında, 26-27 Eylül'de, New York'ta yapıldı. Toplantıda TMKF bünyesindeki çalışma gruplarının faaliyetleri görüşüldü, terörle mücadeleye ilişkin bazı mutabakat ve belgeler kabul edildi, öneriler değerlendirildi.

TMKF, Türkiye dahil 29 ülke ve AB'nin katılımıyla, şiddete varan aşırıcılık ve terörün her çeşidiyle mücadelede uluslararası bir işbirliği platformu olarak 22 Eylül 2011'de kuruldu.

TMKF bünyesinde "terörle mücadelede ceza adaleti ve hukukun üstünlüğü ile şiddete varan aşırıcılıkla mücadele" olmak üzere 2 tematik; "Sahel, Afrika Boynuzu ve Güneydoğu Asya'da terörle mücadele yeterliliklerinin güçlendirilmesi" olmak üzere üç bölgesel çalışma grubu oluşturuldu.

Kurulduğu günden itibaren ABD ile TMKF'nin eşbaşkanlığını yürüten ve bu görevi 2015'e dek sürdürecek Türkiye, söz konusu çalışma gruplarından "Afrika Boynuzu Çalışma Grubu"nun eşbaşkanlığını AB ile yürütüyor.

-New York'taki toplantı-

TMKF'nin en yüksek karar organı olan Koordinasyon Komitesi, her yıl bakanlar ve terörle mücadele koordinatörleri düzeyinde toplanıyor. Bu toplantıların sonuncusu, BM 68. Genel Kurulu marjında Davutoğlu ve Kerry'nin eşbaşkanlığında 26-27 Eylül'de New York'ta yapıldı.

Bakanlar oturumunun hazırlıklarının yürütüldüğü Koordinasyon Komitesi toplantısında, son bir yıl içerisinde TMKF bünyesindeki beş çalışma grubu tarafından gerçekleştirilen faaliyetler ele alınırken, Aralık 2012'de Abu Dabi'de teşkil edilen "Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadele Merkezinin" çalışmaları hakkında bilgi sunuldu, Adalet ve Hukukun Üstünlüğü Uluslararası Enstitüsünün kuruluş çalışmaları hakkında bilgi verildi ve TMKF'nin önümüzdeki döneme dair öncelikleri ele alındı.

Bakanlar oturumu sırasında ise ''Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadeleye Çok Sektörlü Yaklaşım Konusunda İyi Uygulamalara Dair Ankara Mutabakatı' ',''Terör Mağdurlarına Saldırının Hemen Sonrasında ve Ceza Kovuşturması Sırasında Yardım Sağlanması Konusunda İyi Uygulamalara Dair Madrid Mutabakatı'' ve ''Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadele Araçları Olarak Toplumun Sürece Dâhil Edilmesi ve Toplum Eksenli Korumacılığa Dair İyi Uygulamalar Belgesi'' kabul edildi.

-"Küresel Fon" önerisi-

Oturumda ayrıca ABD tarafından TMKF çatısı altında ancak TMKF'den bağımsız, katılımın gönüllülük esasına dayalı olacağı bir platform şeklinde faaliyet gösterecek, şiddete varan aşırıcılıkla mücadele amaçlı bir "Küresel Fon" teşkil edilmesi önerisinde bulunuldu. Bu fonun bir sekretarya ile şiddete varan aşırıcılıkla mücadele projelerine kaynak ayırmaya istekli ve coğrafi olarak geniş bir yelpazeden gelen, TMKF üyesi olmayan devletlere de açık, sivil toplum kuruluşlarının ve bireysel donörlerin de temsil edileceği bir yönetim kurulundan oluşması öneriliyor.

Söz konusu fonla Kuzey Afrika, Sahil, Afrika Boynuzu, Pakistan ve Afganistan gibi ülkelere yönelik mevcut ve ileriye dönük projelere finansman desteği sağlanması hedefleniyor. Bu projelerin, şiddete varan aşırıcılığa yönelme ve radikalleşme riski bulunan gençlere mesleki eğitim verilmesi ve hayatta kalma becerisi kazandırılması, kanaat önderleri/cemiyet liderlerine şiddete varan aşırıcılığa alternatif platformlar ve faaliyetler sağlanması, risk altındaki gençlere yönelik danışmanlık ve değişim programları hazırlanması ve çoğulculuk, çeşitlilik ve hoşgörü mesajları veren eğitim kampanyalarının düzenlenmesi gibi alanları kapsaması öngörülürken, fonun yapısı ve işleyişinin önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek müzakerelerde netleştirileceği belirtiliyor.

TMKF üyesi birçok ülke ile Türkiye'nin de fona prensip olarak destek sağlayacağını açıkladığı, İsviçre'nin de söz konusu fona ev sahipliği yapma arzusunu beyan ettiği ifade ediliyor.

Kaynak: AA