Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi Akademik Yılı Açılış Töreni

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Polis Akademisi'nin sahip olduğu birikimlerle yeni güvenlik anlayışı doğrultusunda, bilimsel çalışmalar yapan ve stratejiler üreten modern bir üniversite konumuna geldiğini bildirdi.

Güler, Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi 2013-2014 Akademik Yılı açılış töreninde, yeni eğitim ve öğretim yılının emniyet teşkilatına, polis akademisi mezunlarına, ailelerine hayırlı olmasını diledi.

İnsanlık tarihi kadar eski bir kavram olan güvenliğin, toplumun en temel ihtiyaçlarından birini teşkil ettiğini söyleyen Güler, insanoğlunun bu ihtiyacını karşılama adına değişik çabalar içinde olduğunu ve çeşitli teşkilatlar kurduğunu anlattı.

Yakın geçmişe kadar genellikle devletlerin güvenliğinin esas alındığını, kişi güvenliği ile hak ve özgürlüklerin ise ikinci planda kaldığını dile getiren Güler, demokrasilerin gelişmesi ve hukuk devleti anlayışının ön plana çıkmasıyla bireyin güvenliği ve insan haklarının önem kazanmaya başladığını, buna bağlı olarak da güvenlik anlayışının değiştiğini ifade etti.

Güvenlik sektörünün, bu yeni anlayışa göre yeniden yapılandırıldığını aktaran Güler, "Artık demokratik devletler, meşru güç kullanma aracı olan polisi, devletin zorlayıcı gücü olarak değil insan haklarını ve hukuk düzenini koruyan bir mekanizma olarak görmektedirler" diye konuştu.

-"Hak ve özgürlüklerin altyapısı sağlamlaştırıldı"-

İnsanlığın binlerce yılda ulaşabildiği çağdaş uygarlık düzeyinde demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları kavramlarının temel, evrensel değerler olarak öne çıktığını dile getiren Güler, "Hak ve özgürlüklerin hukuk sistemi içerisinde rahatça kullanılabilmesi için öncelikle en temel hak olan yaşama hakkının güvence altında olması şarttır. Çünkü can güvenliği ve kişi dokunulmazlığının korunması tüm hak ve özgürlüklerin temel şartıdır. Temel hak ve özgürlükler her demokratik devlette olduğu gibi ülkemizde de anayasal güvence altındadır. Özellikle hükümetlerimiz döneminde temel hak ve özgürlüklerin önündeki kısıtlama ve engeller kaldırılmış, hak ve özgürlüklerin altyapısı sağlamlaştırılmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlığın asli görevlerinin başında vatandaşların huzur ve güvenliğini sağlamanın geldiğini belirten Güler, bu görevi yerine getirirken insan hak ve özgürlüklerinin korunması ve geliştirilmesine büyük önem verdiklerini söyledi.

Güler, "Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlarken hak ve özgürlüklerini güven içerisinde kullanmalarına imkan tanıyacak ortamı oluşturmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz" dedi.

"Kolluk personelimiz son yıllarda almış oldukları eğitimlerle hukuka bağlılık ve insan haklarına saygı hususlarında büyük hassasiyet kazanmışlardır" diyen Güler, iç güvenlik teşkilatlarının insan hakları konusunda ulaştıkları bu seviyenin korunması konusunda üzerine düşen duyarlılığı bundan sonra da göstereceklerine olan inancını dile getirdi.

-Suçla mücadele-

Suçla mücadeleye değinen Güler, bunda başarılı olabilmek için suçun işlenmeden önlenmesi, polisin soruşturma kapasitesinin artırılması ve toplum desteğinin sağlanmasının taşıdığı öneme işaret etti.

Suçun işlenmeden önlenmesinde bireyin, toplumun ve kamunun büyük yararı olduğunun altını çizen Güler, şunları kaydetti:

"Bunun için polisimiz suçla mücadele anlayışını yeniden tanımlamak suretiyle bütün stratejilerini suçun oluşmadan önlenmesi üzerine geliştirmek durumundadır. Bu manada Polis Akademimiz kurulduğu günden bu yana sürekli kendisini yenilemiş ve geliştirmiştir. Akademimiz bugün sahip olduğu birikimlerle ve yeni güvenlik anlayışımız doğrultusunda güvenlik alanında bilimsel çalışmalar yapan ve güvenlik stratejileri üreten modern bir üniversite konumuna gelmiştir. Bakanlık olarak Polis Akademisi'ni çok önemsiyor, her anlamda mükemmel ve tam bir eğitim, öğretim kurumu olması için gayret gösteriyoruz."

Bu yıl Güvenlik Bilimleri Fakültesi'nde bin 906, 28 polis meslek yüksekokulunda ise 7 bin 645 öğrencinin öğrenim göreceğini, ayrıca 16 farklı ülkeden 292 misafir öğrenci geldiğini bildiren Güler, misafir öğrencilerin, ülkeler arasında işbirliği ve dostlukların pekişmesine katkı sağlayacağını, bu anlamda Polis Akademisi'nin önemli bir işlevi olduğunu belirtti.

-"Dünyadaki yeni gelişmeleri ve değişimleri yakından izleyin"

İçişleri Bakanı Güler, konuşmasının sonunda akademi öğrencilerine şöyle seslendi:

"Hayatınızın en güzel ve unutulmayacak günlerini burada geçirecek, karşılıklı sevgi ve saygıyı, kardeşliği, dostluğu, paylaşmayı ve yardımlaşmayı burada öğreneceksiniz. Sizlerin hür düşünceli, iyi muhakeme eden, süratli karar veren, karşılaşacağınız olaylarda yasalara uygun tutum ve davranış sergileyebilen bireyler olarak yetişmeniz bizler için çok önemli. Dünyadaki yeni gelişmeleri ve değişimleri yakından izleyin ve bunları çalışmalarınıza olumlu şekilde yansıtın. Vatandaşlarımızın sizlerden her ne şart altında olursa olsun güler yüzlü ve şefkatli olmanızı istediğini ve sizlerden iyi hizmet beklediğini unutmayın. Bu nedenle herbirinizin hukuka bağlı, insan haklarına saygılı, milli, manevi, ahlaki ve kültürel ve mesleki, etik değerleri benimsemiş birer akademili olarak yetişmenizi bekliyoruz."

Konuşmaların ardından Bakan Güler, örnek sınıf komiseri ile dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.

Prof. Dr. Ali Birinci'nin verdiği ilk dersin sonrasında, Güler, İdari Mali İşler Şube Müdürlüğü yeni binasının açılışını yaptı.

Törene, İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Remzi Fındıklı, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar da katıldı.

Kaynak: AA